Hlavní obsah

Pády i průšvihy. Vztahy se ženáči mi nahrazovaly otce, přiznává první dáma českého folku

Pavlína Jíšová: Proč nesmí být hysterická a proč nikdy neodešla do Prahy dělat kariéru popové hvězdy?Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Měla nakročeno k tomu stát se popovou hvězdou, ale dala přednost kariéře folkové zpěvačky. A stala se legendou. V otevřeném rozhovoru pro pořad Moje místa – Intimní zpovědi se Pavlína Jíšová vrací i ke svým životním prohrám.

Článek

Zpívala pro desetitisíce diváků. Texty jejích písniček znáte z repertoáru Věry Martinové, Pavla Bobka či Marie Rottrové. A prosvítá z nich, že její život nebyla žádná selanka.

V dětství trpěla pijáckými excesy otce kvartálního alkoholika. „Když se naši rozváděli, soud mě přiřkl tátovi. Zřejmě z politických důvodů, byl školní inspektor a byl ve straně,“ vzpomíná Pavlína.

Velká voda připravila folkovou královnu o všechno. Vydejte se po magických místech, známých z písní Pavlíny Jíšové:

Moje místa: Pavlína Jíšová.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

Vztah s otcem se nezlepšil, nebyl jí ani na svatbě a nakonec ji vydědil. „Horší ale je, že jsem v něm jako holka necítila oporu, zřejmě proto jsem pak měla spoustu vztahů s ženatými staršími muži. Dnes už vím, že jsem hledala otce.“

Pavlína zpívala už během studia pedagogické fakulty, kvůli pendlování po koncertech dvakrát propadla. Její hlas s rozsahem od komorních poloh do sytého ječáku způsobuje mrazení v zádech. Osm let zdobil sdružení Žalman & spol., dvanáct let kapelu Nezmaři. Pak se vydala na sólovou dráhu.

Proč Pavlíně na nahrání první sólové desky půjčil Robert Křesťan svoji kapelu Druhá tráva? Jakou radu jí dal Michal Tučný? Proč za posledních několik let výrazně přibrala? Jakou muziku má jako terapii? A co by si na muzikantském chlebíčku odpustila? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované