Hlavní obsah

Páka na exulanty? Deseti milionům Syřanů hrozí, že přijdou o své domy

Nový majetkový zákon v Sýrii.Video: Reuters

 

Reklama

Až 10 milionů Syřanů, kteří se postavili Asadovu režimu a během války opustili zemi, teď možná přijde o své domovy. Kvůli novému majetkovému zákonu může padnout většina majetku do rukou stoupenců režimu.

Článek

Nový majetkový zákon, který oznámila syrská vláda tento měsíc, může připravit o domovy více než 10 milionů občanů. Syřané, kteří se postavili Asadovu režimu, čelí trvalému vyhnanství a riskují ztrátu svého majetku ve prospěch těch, kteří vládě zůstali věrni. Syřané mohou žádost o nárok na vlastní dům podat do začátku května. U prokázání vlastnictví nemovitosti a opětovného evidování ale musí být osobně.

Obyvatelé často prchali i přes moře a do místa bydliště se vzhledem k těsnému časovému oknu nedokážou včas vrátit, válka v zemi navíc stále zuří. Návrat uprchlíků do země se podle expertů často rovná sebevražedné misi. Analytici tvrdí, že zákon by tak mohl fungovat jako nástroj sociálního inženýrství a mohl by zapříčinit rozsáhlé demografické změny, zároveň jde o další nástroj vlády k potlačení odporu.

Následky navrhovaného zákona byly tento týden rovněž předmětem na konferenci Spojených států a Evropské unie. Úředníci z obou jednajících stran uvedli, že v Evropě existuje stále větší pochopení pro asi 1,5 milionu Syřanů, kteří se do svých domovů nevracejí.

Reklama

Doporučované