Hlavní obsah

Pákistán a Indie po téměř třech letech navážou diplomatický kontakt. Schůzka má mlčení jen přerušit

Indie a Pákistán po letech obnoví diplomatické vztahy.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Na půdě OSN se v New Yorku příští týden setkají indická ministryně zahraničí Sušma Svarádžová se svým pákistánským protějškem Šáhem Mahmúdem Kureším. Vrcholní představitelé obou států se k diplomatickému stolu posadí po téměř tříletém mlčení.

Článek

Tradičně napjaté vztahy mezi Pákistánem a Indií se naposledy vyhrotily v roce 2016, kdy v rozpětí několika měsíců ozbrojené milice u pákistánsko-indických hranic přepadly dvě indické vojenské základny. Milice působící v pohraničí považují Indové za teroristy a viní Pákistán z jejich finanční podpory.

Indická vláda tehdy na útoky reagovala vysláním elitní vojenské jednotky na území Pákistánu, kde vojáci zaútočili na základnu údajné teroristické buňky.

Indové ale odmítají, že by plánovaná newyorská schůzka na půdě OSN měla navázat na mírové rozhovory vedené před incidenty. „Je to jen schůzka. Požádali nás o schůzku a řekli jsme ano,“ uvedlo pro britský The Guardian indické ministerstvo zahraničí.

Schůzku diplomatických šéfů inicioval nedávno zvolený pákistánský premiér Imran Chán, kde ji v dopise navrhl indickému premiérovi Nárendru Módímu. O dopise obě strany veřejnost informovaly ve čtvrtek.

Chán, který se do politiky vrhl po veleúspěšné kriketové kariéře, své předvolební proslovy často doprovázel silně protiindickými prohlášeními. S indickou vládou ale diplomatický kontakt navázal v prvních dnech v nové funkci.

„Vzájemný vztah mezi Pákistánem a Indií není jednoduchý. Občanům oběma zemí ale dlužíme, zejména generacím, které teprve přijdou, abychom stávající neshody vyřešili,“ uvedl Chán v dopise.

Reklama

Související témata:

Doporučované