Hlavní obsah

Střet mezi jadernými mocnostmi. Pákistán s Indií si vzájemně sestřelily stíhačky, k zemi šly celkem tři

Trosky sestřelené stíhačky (zdroj: Reuters).Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Pákistán prohlásil, že dnes ráno nad svým územím v Kašmíru sestřelil dvě indické stíhačky a na zemi zatkl jednoho pilota. Indie zatím přiznala ztrátu jednoho letadla, pákistánská policie zároveň tvrdí, že Indie dnes ráno podnikla raketový útok, který v Pákistánem kontrolované části Kašmíru zabil šest civilistů. Mluvčí indické vlády nově uvedl, že indická armáda sestřelila jedno pákistánské letadlo.

Článek

Indie zatím potvrdila, že „ztratila“ jeden MiG-21 a pohřešuje jednoho pilota. Ještě předtím se k situaci vyjádřila indická policie, podle které se případ zřícených letadel musí „nejprve vyšetřit“. Informovala o tom agentura Reuters. Podle mluvčího indické vlády Raveeshe Kumara sestřelila indická armáda jedno pákistánské letadlo.

Informaci o sestřelených indických stíhačkách sdílel na svém twitterovém účtu mluvčí pákistánské armády Maj Gen Asif Ghafoor. Napsal, že jedno indické vojenské letadlo se zřítilo do oblasti ovládané Pákistánem a druhé na indickou stranu. Na sociální síti také potvrzuje, že Pákistán zajal indického pilota.

Pákistánské vojenské jednotky podle mluvčího zadrželi jednoho indického pilota. Předseda vlády země však vyzývá k diskusi. Podle něj se „Ve válce často stane, že se někdo přepočítá. Vzhledem k tomu, jaké máme zbraně je otázkou, jestli si něco takového můžeme dovolit. Měli bychom si sednout a promluvit si,“.

Indie dnes ráno podle pákistánské policie podnikla raketový útok, který v Pákistánem kontrolované části Kašmíru údajně zabil šest civilistů a několik dalších zranil, informovala o tom agentura AP.

Indie zároveň oznámila, že její vzdušný prostor v Kašmíru narušila nejméně tři pákistánská letadla. Podle BBC Indie uvedla, že zatlačila pákistánské stíhačky pryč ze svého území. Indické vojenské stroje už v noci na úterý provedly nálet na pákistánské území.

Napětí mezi oběma státy se dramaticky zvýšilo po teroristickém útoku, při kterém 14. února v indické části Kašmíru zemřelo přes 40 indických polovojenských jednotek.

Pákistán a Indie se o oblast Kašmíru dlouhodobě přou. Obě země disponují jadernými zbraněmi.

Reklama

Doporučované