Hlavní obsah

Pákistánské město svírá strach, už u 900 dětí diagnostikovali HIV

Foto: Flickr.com/GlobalPanorama

Pákistánská lékařka vyšetřuje pacienty.

Reklama

Krutou diagnózu si v pákistánském Ratoderu vyslechlo celkem už přes 1100 lidí. Důvodem „epidemie“ je zřejmě opakované používání injekčních stříkaček.

Článek

V dubnu letošního roku léčil jeden z pediatrů v Ratoderu osm dětských pacientů s vysokými horečkami, které se mu nedařilo srazit. Nařídil rozsáhlé testování a zjistil, že všech osm má v krvi virus HIV. O měsíc později byl ve městě nařízen plošný screening. Od té chvíle bylo s HIV diagnostikováno už na 1100 obyvatel, z toho 900 je mladších 12 let. Čísla ale podle úředníků budou mnohem vyšší – dosud byl otestován jen malý vzorek populace dvousettisícového města.

Město Ratodero, které se nachází ve střední části Pákistánu, se tak stalo epicentrem viru HIV. Úředníci viní zejména lékaře, že zanedbali hygienu a opětovně používali injekční stříkačky.

Hlavní viník se jmenuje Muzaffar Ghanghra. Z šetření vyplynulo, že většina nemocných dětí docházela právě k němu. Lékaře vyhledávají ti nejchudší obyvatelé; ve městě si dospělí vydělají měsíčně méně než 60 amerických dolarů (asi 1400 korun). Doktor Ghanghro si účtuje za ošetření jen 20 centů.

Foto: Mapy.cz

Ratodero, epicentrum viru HIV.

Infikované injekční stříkačky

O propuknutí onemocnění na místě informoval pákistánský novinář Gulbahár Saikh, jehož děti také docházely k pediatrovi Ghanghrovi. Nechal vyšetřit i je, jeho dvouletá dcera byla diagnostikovaná jako HIV pozitivní.

List The New York Times citoval také dělníka Imatiaze Džalabáního, podle něhož chtěl doktor Ghanghro použít při očkování jeho syna injekci, kterou několik okamžiků předtím vyndal z odpadkového koše. Lékař své konání zdůvodnil tím, že by Džalabání neměl na novou injekci peníze. Když se muž ohradil, slyšel prý, že pokud není s péčí spokojen, může jít s dítětem jinam.

Doktor Ghanghro teď čelí obvinění z nedbalosti, zabití a neúmyslného ublížení na zdraví. V rozhovoru pro americký deník uvedl, že je nevinen. Používání již použitých injekcí popřel.

Jeho praxe pokračuje, na předměstí Ratodera znovu ošetřuje pacienty. I přes pákistánské zákony, které opětovné používání injekčních stříkaček trestají bez nároku na kauci.

Ghanghro přitom téměř jistě není jediným viníkem. Zdravotníci pro The New York Times uvedli, že podobných případů viděli mnoho. V ordinacích se opětovně používají i infuzní jehly. Holiči nemění použité žiletky. Pouliční zubaři extrahují zuby nesterilizovanými nástroji.

V reakci na propuknutí epidemie začaly úřady v květnu uzavírat problematická pracoviště jako kliniky a krevní banky, na kterých ošetřovali nekvalifikovaní doktoři. Ty se ale podle místních za čas znovu otevřely.

HIV na vzestupu

Podobně alarmující situace panuje v celém Pákistánu. Za rychlé šíření onemocnění je podle expertů zodpovědná i vláda, která na nastalou situaci nereaguje dostatečně rychle.

Nadto: Šíření viru napomáhá i nízká míra vzdělanosti, ta současně komplikuje léčbu. Příbuzní dětských pacientů se bojí, nemocných se straní, v mnoha případech se o ně odmítají dál starat.

Virus HIV, který způsobuje smrtelné onemocnění AIDS, je celosvětově v úpadku. V Pákistánu však počet nemocných stále narůstá. Mezi lety 2010 a 2018 se počet pacientů téměř zdvojnásobil: na 160 tisíc nemocných. Skutečná čísla budou podle odborníků mnohem vyšší. Velká část populace totiž neprošla vyšetřením a pouze 10 % nemocných se léčí.

Reklama

Související témata:

Doporučované