Hlavní obsah

Pákistánský ministr vnitra přežil pokus o atentát

Pákistánský ministr vnitra přežil pokus o atentát.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Ministra vnitra Ahsana Ikbála postřelili v rodném okrese, kde se zúčastnil volebního shromáždění. Dvaadvacetiletý útočník na něj vypálil z blízkosti, když se vracel ke svému autu. Ministr atentát přežil, střela ho zasáhla do ruky.

Článek

„Ahsán Ikbál byl postřelen a zraněn na paži, je mimo nebezpečí, ale byl převezen na kliniku v Láhauru,” uvedl mluvčí vlády Ahmad Chán s tím, že ministrův život není v ohrožení.

Pákistánský ministr vnitra byl v neděli odpoledne na volebním shromáždění ve svém rodném okrese Paňdžábu na východě Pákistánu. Útočník na něj vystřelil, když se Ahsán Ikbál vracel ke svému automobilu.

Podle vyššího policejního důstojníka Imrana Kishwara střelce na místě zatkli, čímž dostali ministra z nebezpečí. Také dodal, že útočníkem byl dvaadvacetiletý mladík, který na Ikbála pálil z blízké vzdálenosti. 

Podle policejní zprávy jde o jednadvacetiletého muže, který se hlásí k ultranáboženské straně Tehríke Labajk, jež bojuje proti rouhání. Vůdce této strany Chádim Husajn Rizví ale útok odsoudil a řekl, že skupina nikoho nepověřila, aby se chopil zbraně.

Ikbál patří k vládnoucí straně Pákistánská muslimská liga (PML-N) a je vytrvalým spojencem bývalého premiéra Naváze Šarífa. Jemu ale soud v dubnu kvůli obvinění z korupce zakázal zastávat doživotně veřejné funkce. V čele strany ho nahradil jeho bratr Šabház.

Podle agentury Reuters se mají volby v Pákistánu konat v červenci.

Reklama

Doporučované