Hlavní obsah

Palác Jalta z filmového Dědictví otevře. Investor za něj zaplatil téměř čtvrt miliardy korun

Do Jalty začali chodit lidé už před devadesáti lety, teď se znovu otevře.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V Brně ožívá palác z filmového Dědictví. Podnikatel investoval do funkcionalistické Jalty skoro čtvrt miliardy korun. Lidé v domě najdou kinokabaret, restauraci nebo salon krásy.

Článek

V Brně si jej cení podobně jako Pražané Lucernu. Palác Jalta hned vedle Nové radnice téměř dvacet let chátral. Funkcionalistická perla ze třicátých let minulého století teď zažívá renesanci.

Stavbaři finišují s opravami, lidem se otevře za měsíc.

Brněnský podnikatel Richard Saliba ve městě obnovil dvacítku budov. Spolu s architektem rekonstrukce Tomášem Zvárou vdechl nový život také Jaltě. „Nikdo se o tu nemovitost třináct let nestaral, chtěl jsem, aby znovu ožila,“ popsal majitel Saliba. Před třemi lety ji koupil od města za 101 milionů korun, dalších 130 milionů korun stály opravy. „Počítám, že je to dlouhodobá investice,” dodal Saliba.

Než budovu koupil, byla zavřená a chátrala. „Před třinácti lety palác vypadal opravdu šíleně. Rekonstrukce se povedla,“ řekl obyvatel Brna Jaromír Marek.

Nová Jalta si z velké části zachovala původní prvorepublikovou podobu. Majitel kladl důraz na provázanost s historií a zachování autonomie. „Velmi jsme dbali na to, abychom stavbě vrátili původní charakter a styl, to byla velká výzva. Samozřejmě jsme museli prostory přetvořit potřebám nájemníků,“ řekl Zvára.

Lidé v paláci ale přece jen najdou novinky oproti původní stavbě. Třeba pasáž je opravená moderními postupy. „Museli jsme ji obměnit, použili jsme jiný princip zasklení, jiný princip řešení. Dům je jednoduchý, čistý a krásný, ale pasáž byla velmi zanedbaná,“ popsal Zvára.

Návštěvníci se v budově dočkají kina, restaurace, kavárny, prodejny elektroniky i oblečení. „Dříve tu bylo kino, ale původně šlo o kinokabaret, a tak jsme ho sem vrátili,“ řekl Saliba. Nájemník počítá s kapacitou tří set diváků i téměř každodenními představeními. Otevře v červnu.

Původní restauraci Neptun nahradí podnik Srdcovka Jalta a bude servírovat českou kuchyni. „Když jsem byla malá, chodila jsem tam nakupovat do Tuzexu a do kina. Zrekonstruovaná Jalta se mi líbí, vypadá podobně jako kdysi,“ uvedla obyvatelka Brna Eliška Drobná.

Aby architekt mohl budově navrátit původního ducha, musel si projít hlubokou rešerší. „Viděl jsem snad všechny fotky a původní dokumentaci. Točil se tu také film Dědictví aneb Kurvahošigutntag, takže jsem sledoval Bolka Polívku, jak tu běhá po paláci,“ dodal Zvára.

Na průčelí budovy se také vrátil legendární nápis. Styl písma navázal na ten původní ze třicátých let minulého století. „Musel být vytvářený principem bombírování. To s sebou neslo mnohá úskalí, protože tenhle princip v současné době nikdo nepoužívá,“ uvedl architekt. Tvorba nápisu zabrala téměř půl roku.

Palác navržený architektem Jaroslavem Polívkou letos slaví devadesátiny, vznikl v roce 1929. Státu patřil až do roku 1989, kdy jej koupil soukromý vlastník.

Majitelé se po revoluci střídali často. Do vlastnictví města se Jalta vrátila až před třinácti lety po kontroverzní transakci. Vedení města v čele s občanskými demokraty získalo palác směnou za lukrativní budovy v centru. Plánovalo do něj přesunout magistrátní úředníky, k tomu však nikdy nedošlo. Jalta chátrala.

Teprve před třemi lety ji podnikatel Saliba nasměroval do nové etapy.

Reklama

Doporučované