Hlavní obsah

Paláce a vily v Česku se otevřou veřejnosti častěji než dříve. Úřad vlády se zapojil do oslav výročí vzniku Československa

V Česku se častěji otevřou historické paláce a vily veřejnosti. Video: Redakce Seznam, Youtube.com

 

Reklama

V Česku se od dubna do října otevře na každý víkend Kramářova a Benešova vila. V květnu se zpřístupní Hrzánský palác, v červenci Lichtenštejnský palác a koncem října také Strakova akademie.

Článek

Úřad vlády v rámci oslav výročí vzniku Československa, které připadají na rok 2018, zpřístupní veřejnosti častěji historické paláce a vily a uspořádá řadu doprovodných akcí.

Dva objekty spojené s významnými osobnostmi československé politiky, Kramářovu vilu v Praze a Benešovu vilu v Sezimově Ústí, si letos mimořádně mohou lidé prohlédnout od dubna až do října pravidelně každý víkend.

Kramářova vila v Praze, rezidence předsedy vlády, byla vybudovaná prvním československým premiérem Karlem Kramářem. Benešovu vilu si nechali postavit prezident Edvard Beneš s chotí Hanou v Sezimově Ústí v okrese Tábor. Vila je otevřena ve spolupráci s Národním muzeem oba víkendové dny s komentovanou prohlídkou.

V jubilejním roce budou formou dnů otevřených dveří zpřístupněny i další historické objekty, které Úřad vlády spravuje. Hrzánský palác přivítá návštěvníky 8. května. Bývalý domov kancléře i komorníka je součástí řadové zástavby na jižní straně Loretánské ulice v Praze.

Lichtenštejnský palác si mohou zájemci prohlédnout 5. července. Bohatá historie budovy, která leží přímo na břehu Vltavy, sahá až do 16. století. A lidé budou moct zavítat také do Strakovy akademie. Sídlo vlády, pojmenované podle hraběte Jana Petra Straky, bude otevřeno 28. října. Vzdělávací ústav financovaný z darů hraběte byl postaven na levém břehu Vltavy v 19. století.

U Lichtenštejnského paláce připravil Úřad vlády ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů jako připomínku významných historických výročí letošního roku čtyřdílnou výstavu. V březnu odstartovala cyklus první etapa s názvem Únor 1948. Následovat bude připomenutí pražského jara 1968 a v srpnu téma okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy (21. 8. 1968). Závěrečná etapa výstavy bude věnována mnichovským událostem roku 1938.

V Hrzánském paláci je instalovaná výstava Můj stát. Je určena především žákům základních škol, kteří ji mohou navštívit každou středu.

Reklama

Doporučované