Hlavní obsah

Paláce stát nevrátil, zato ruiny ano. Jak ve skutečnosti vypadají církevní restituce

Sněmovní 4: Jak hospodaří bolševici aneb Trochu jiný pohled na církevní restituce.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Komunisté jim domy vzali, zničili a nevrátili. Finanční náhradu, kterou stát poslal církvím místo nemovitostí, jim teď stát na návrh komunistů plánuje zdanit.

Článek

„Byli jsme bezmocnými svědky toho, jak se církve staly součástí rozsáhlého majetkového převratu. Církve by neměly podléhat hrabivosti.“ Z rozhlasového zpravodajství jsou zrovna slyšet věty z projevu komunistického poslance Miroslava Grebeníčka.

Generální vikář královéhradecké diecéze Jan Paseka chvíli zamyšleně hledí z okna své kanceláře, aby pak klidným hlasem řekl: „Není to tak, že bychom z toho byli nějak smutní, nebo že by církev přestala existovat. To ne. Vidíme to jako nespravedlnost.“

Mluví o návrhu, který ve Sněmovně prosadila s podporou vlády KSČM – dodatečné zdanění finanční náhrady za církevní restituce. Vikář Paseka vysvětluje, že církve o peníze vlastně ani nestály. Chtěly spíše vrátit nemovitosti, které jim stovky let patřily, nikoliv za ni dostat náhradu.

„Velké domy tady v centru Hradce, o které jsme žádali, nám vůbec vráceny nebyly. Jde například o bývalý kněžský seminář, který sloužil po léta výchově nových kněží,“ říká Paseka s tím, že královéhradecké biskupství dostalo zpět jen čtyři domy. Vikář ukazuje jejich fotografie domů s otřískanou omítkou a vymlácenými okny.

„Když porovnáte stav, kdy nám to sebrali, se stavem, kdy nám to vrátili, tak to je úplně jiná situace. Takhle rozhodně církev nehospodařila. Do takhle žalostného stavu by to nikdy nepřivedla, jako to za čtyřicet let dokázali předchozí hospodáři,“ dobírá si komunisty.

Paseka vysvětluje, že majetek, s nímž by mohla hospodařit, církev nepotřebuje kvůli tomu, aby zbohatla. „Jde o to, aby mohlo fungovat dál vše, co s tím souvisí, jako je církevní školství, charity nebo hospice. Ti zaměstnanci, kteří tam pracují, musíme zaplatit, oni to nebudou dělat za zaplať pánbůh,“ říká vikář.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí politického magazínu Sněmovní 4 Václava Dolejšího, který můžete v premiéře sledovat každé druhé úterý od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sněmovní 4 (celý pořad): Skončí Robert Plaga jako ministr a urovnal se vztah mezi Jaroslavem a Andrejem? Nezapomnělo ANO na podnikatele a co bylo vlastně vráceno v restitucích církvím?Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované