Hlavní obsah

Herci kladenského divadla chystají kvůli nové šéfce stávku

Napětí v kladenském divadle se stupňuje. Herci odmítají nově dosazenou ředitelku.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stávková pohotovost a petice s téměř dvěma tisíci podpisy. V kladenském divadle je napjatá atmosféra.

Článek

V divadle ve středočeském Kladně panuje před nadcházející sezónou velmi napjatá atmosféra. Podivné výběrové řízení na místo ředitele nebo cenzura. Herci a zaměstnanci kladenského divadla tak popisují, proč hrozí stávkovou pohotovostí a zaštiťují se i peticí s dvěma tisíci podpisy, která je podporuje. V kladenském divadle, o němž kritici v minulosti opakovaně psali jako o scéně na uměleckém vzestupu, se tak opakují, jen v jiném aranžmá, rozbroje při výměně šéfa.

Podle slov herců už tak napjatou atmosféru v kladenském divadle vyostřilo pochybné výběrové řízení na post jednatele společnosti Divadla Kladno, s. r. o., pod kterou kladenská scéna spadá. To bylo vyhlášeno během divadelních prázdnin a přihlásil se do něj jediný uchazeč.

Původního jednatele společnosti odvolalo vedení města k 1. červenci, tedy v době divadelních prázdnin a v době, kdy Jan Krafka pobíral dovolenou.

„My toto výběrové řízení neuznáváme. Kdyby měli na radnici alespoň malinké tušení, jak fungují principy v divadle, tak by věděli, že odvolání jednatele v první den celozávodní dovolené není možné,“ uvedl pro Seznam.cz umělecký šéf divadla Jaroslav Slánský.

Situace v kladenském divadle má – alespoň podle vyjádření jeho zaměstnanců – výrazné politické pozadí. Rada města totiž ve výběrovém řízení vybrala jako vítězku ekonomku a divadelní režisérku Irenu Žantovskou. Její volba podle zaměstnanců nebyla náhodná.

Podle herce Viktora Zavadila, známého z role Jana Palacha ve stejnojmenném snímku, její jméno znělo éterem již dva měsíce před samotným zvolením. „Navíc se do výběrového řízení přihlásila jako jediná,“ dodal s tím, že v takovém případě lze jen těžko hovořit o náhodě.

Žantovská se nechtěla k situaci v divadle vyjádřit. Seznamu pouze sdělila, že je na dovolené. Důvody pro odvolání jejího předchůdce Krafky se ale podle zaměstnanců pořád mění.

Na začátku za tím mělo být snižování ekonomické ztráty divadla, ale pak, když se to takzvaně upeklo, dostáváme vyjádření z radnice, že paní Žantovské nebude snižován rozpočet. Naopak bude více prostředků na výplaty,“ uvedl člen uměleckého souboru a současně čerstvý předseda Odborové organizace zaměstnanců Divadla Kladno, s. r. o. Tomáš Hron.

Zaměstnanci divadla mají dva požadavky. Chtějí zrušit výběrové řízení a vrátit funkci původnímu jednateli. Pokud se tak nestane, jsou připraveni jít v pondělí do stávky.

„My jsme pana Krafku odvolali a důvody pro jeho odvolání nepominuly, takže nevidím důvod, proč bychom ho měli jmenovat zpátky,“ řekl v reakci na požadavky zaměstnanců divadla radní Lukáš Hanes (ODS).

Herci divadla také upozorňují na to, že jim vedení města nařídilo předat přístupová hesla k účtům na sociálních sítích, skrze které komunikují s veřejností. To vnímají jako cenzuru. Magistrát ale tvrdí, že mu naopak účty na internetu zaměstnanci ukradli.

Podobná situace se ovšem odehrávala před třemi lety při jmenování Krafky. Toho instalovala do funkce radnice vedená Milanem Volfem bez výběrového řízení. Opozice tehdy hlasitě protestovala.

„Opoziční zastupitelé celkem správně poukazují na to, že Jan Krafka nepředložil žádnou koncepci dalšího směřování divadla a městská rada jej vybrala bez výběrového řízení. Jedenáct zastupitelů bylo nakonec proti jeho jmenování, čtyři se zdrželi hlasování, starostovi věrní to ale zvládli,“ napsala v Lidových novinách divadelní expertka Jana Machalická.

„Ne že by bývalé ředitelce Blance Bendlové, která končí 1. října, odvolání nesedlo, zkazila co mohla, za bývalý soubor a své lidi se nepostavila a alibisticky mlčela, když radnice divadlo na výrazném uměleckém vzestupu zlikvidovala,“ doplnila tehdy Machalická.

Reklama

Související témata:

Doporučované