Hlavní obsah

Palachovu oběť uctili v Hradci Králové vzpomínkovým pochodem. Přišli i účastníci piety před 50 lety

V Hradci Králové si připomněli 50 let od pohřbu Jana Palacha. Studenti zrekonstruovali pochod svých předchůdců.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Hradci Králové vzpomínali na Jana Palacha. Do vzpomínkového pochodu přišly skoro dvě stovky studentů i občanů města.

Článek

Zhruba dvě stovky lidí prošly centrem Hradce Králové, aby si připomněli oběť Jana Palacha. Stalo se tak přesně 50 let po jeho pohřbu. Pochod za Jana Palacha se v Hradci Králové šel už v roce 1969, tehdy ho pořádali studenti tamních vysokých škol. Jejich následovníci dnes pochod přesně zrekonstruovali.

„Hradecký pochod byl tehdy na dálku podporou oficiálnímu pohřebnímu průvodu v Praze,“ uvedl student hradecké univerzity Dominik Šípoš, který byl organizátorem akce. Spolu s kolegou Jakubem Sofkou věnovali přípravám celé hodiny, které strávili v archivu a hledali dostupné dokumenty k akci, která se udála 25. ledna 1969. Pochod chtěli letos věrně zrekonstruovat.

Stejně jako před 50 lety proto v čele průvodu stáli studenti vojenské lékařské fakulty s vlajkami, jeden ze studentů také nesl podobiznu Jana Palacha. Průvod vyrazil v 15:30 z Velkého náměstí v historickém centru a přes město šel až na náměstí Masarykovo, kde se pod sochou Tomáše Garrigua Masaryka konala pietní akce. Před 50 lety tam tedy socha Masaryka nestála a místo neslo název náměstí Míru.

Dnešního pochodu se zúčastnilo i několik tehdejších studentů, mezi nimi například lékař a senátor Jaroslav Malý, který v roce 1969 studoval čtvrtý ročník lékařské fakulty. „Atmosféra byla ponurá. Tehdy jsme obsadili fakultu a na pochod nás šlo několik set, včetně studentů pedagogické fakulty a Vojenské lékařské akademie. V 21 letech jsem byl hodně samostatný, myslím, že o mě tehdy rodiče měli strach. Já jsem se jim totiž týden neozval, protože jsem bivakoval na fakultě,“ zavzpomínal na dobu před 50 lety.

V roce 1969 pietu zakončil recitací básně Máj herec tehdejšího Divadla Vítězného února (dnes Klicperovo divadlo) Miroslav Zounar. Organizátoři chtěli, aby se role recitátora ujal jeho syn Martin, rovněž herec. Ten kvůli pracovnímu vytížení však nemohl přijet, pod sochou Masaryka proto recitoval herec Klicperova divadla Jan Sklenář. Kromě Máje přednesl i báseň, kterou pro Palacha složil jeho následovník Jan Zajíc.

Reklama

Doporučované