Hlavní obsah

Pálení dřeva v kamnech škodí vám i lidem ve vašem okolí, varují vědci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kotle a kamna spalující dřevo by měly podle vědců mířit na trh se „zdravotním varováním“. Podle nejnovějšího výzkumu se během příkládání do těchto zařízení dostává do místností vysoké množství částic, které škodí organismu.

Článek

Studie zveřejněná v odborném časopise Atmosphere uvádí, že škodlivost částic vytvářených hořením dřeva může mít závažný vliv na lidské zdraví. Do vnitřních prostor se tyto drobné částice dostávají během přikládání, s rostoucím počtem otevírání kotle nebo kamen pak jejich množství v ovzduší podle vědců úměrně roste.

Částice se do těla dostanou dýchacími cestami, škodlivé pak mají být především pro děti a seniory. Znečištěné ovzduší pak má vliv na více částí těla než jen na dýchací ústrojí. Podle materiálu deníku The Guardian vycházejícího z dat Světové zdravotnické organizace, která znečištěné ovzduší nazývá „tichým zabijákem“, tak vdechování škodlivých částic může mít za následek nejen poškození dýchacího ústrojí a způsobovat astma nebo rakovinu plic. Ale roste také riziko mozkové mrtvice, demence, cukrovky, rakoviny ledvin nebo i neplodnosti nebo potratu.

Výzkum prováděli vědci v devatenácti domácnostech v anglickém Sheffieldu v průběhu začátku roku 2020 po dobu jednoho měsíce. Všechny domácnosti používaly modely kamen a kotlů spňujících normu EcoDesign, která má produkovat méně zplodin. Všechna zařízení v Británii budou muset tuto normu splňovat od roku 2022. Vědci ale upozorňují, že příslušné opatření reguluje pouze množství škodlivých částic, které kotle nebo kamna vypouštějí do venkovního prostředí, nikoli do interiéru.

Právě znečišťování domácností se dosud příliš nezkoumalo, vědci se zaměřovali především na znečištění venkovního ovzduší, píše deník The Guardian. „Naše zjištění jsou důvodem k obavám,“ uvedl pro deník vedoucí výzkumu Rohit Chakraborty z univerzity v Sheffieldu. „Doporučujeme, aby lidé žijící s osobami obzvláště citlivými ke znečištění ovzduší, jako jsou děti, starší lidé nebo osoby s dýchacími potížemi, nepoužívali kamna na dřevo,“ říká Chakraborty. „Pokud je lidé chtějí používat, doporučujeme minimalizovat dobu, kdy jsou kamna otevřená,“ dodává vědec.

Studie analyzovala data zaznamenávaná každých několik minut od přístrojů monitorujících znečištění v domovech. Výsledky ukázaly, že kamna nebo kotle „pracující“ přibližně čtyři hodiny zvýšily úroveň škodlivých částic ve vnitřních prostorech až trojnásobně oproti tomu, kdy se v domácnostech netopilo.

Během zmíněných čtyř hodin průměrná hladina škodlivých částic vzrostla na 27 až 195 mikrogramů na metr krychlový vzduchu. Limit Světové zdravotnické organizace je 25 mikrogramů na metr krychlový za 24 hodin. „Epidemiologové si stále více uvědomují, že vystavení vysokým intenzitám malých částic po mnohem kratší dobu v řádu hodin může způsobit řadu zdravotních problémů,“ píšou sheffieldští vědci v závěru studie.

Vedoucí výzkumu zdůraznil, že rozhodně nepožaduje zákaz používání kamen nebo kotlů, lidé by ale podle něj měli být informováni o možných rizicích. „Doporučuje se, aby byla nová kamna do domácností opatřena zdravotním varováním a uváděla možná zdravotní rizika pro uživatele,“ píšou vědci. Podle nich by vládní opatření ohledně používání těchto zařízení měla brát v potaz i znečištění vnitřních prostor.

„Místo toho, aby byla kamna na dřevo a podobná zařízení považována za neškodná, měla by být uznána jako potenciálně škodlivá,“ řekl Guardianu James Heydon z Univerzity v Nottinghamu, který se také na výzkumu podílel. „Většina účastníků našeho výzkumu si nebyla vědoma rizik a je třeba udělat více pro zvýšení povědomí,“ dodal Heydon. Podle vědců tři domácnosti z devatenácti účastnících se výzkumu přestaly používat kamna na dřevo, dalších dvanáct pak po zveřejnění studie začalo více dbát na méně časté a kratší přikládání.

Reklama

Související témata:

Doporučované