Hlavní obsah

„Pálení mostů“ dorazilo na univerzity. Princeton se zbaví Woodrowa Wilsona

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto Princetonské univerzity.

Reklama

Na seznam historických postav, které se ve sledu posledních událostí staly trnem v oku, přibyl Woodrow Wilson. Univerzita v Princetonu došla k závěru, že jeho „rasistické smýšlení a politika“ nejsou hodny pojmenování budov školy.

Článek

Princetonská univerzita odstraní jméno Woodrowa Wilsona z názvu budovy školy veřejné politiky a kolejí, uvedl prezident univerzity Christopher L. Eisgruber. Správní rada univerzity došla k závěru, že „rasistické myšlení a politika bývalého prezidenta z něj činí nevhodného kandidáta pro pojmenování vysoké školy, jejíž učenci, studenti a absolventky se musí postavit pevně proti rasismu ve všech jeho podobách“, stojí dále v prohlášení. „Wilsonův rasismus byl značný i na standardy jeho doby,“ uvedl Eisgruber.

Odstranit Wilsonovo jméno z názvu plánuje i Monmouth University v New Jersey, což uvedla minulý měsíc. Správci, profesoři a studenti rozhodli, že bývalý prezident zastával „odporné názory na rasu a obnovil segregaci ve federální pracovní síle“.

Nynější rozhodnutí univerzity v Princetonu je v rozporu s tím z roku 2016. Tehdy se o použití Wilsonova jména jako pojmenování budov v univerzitním kampusu rozhodlo i přes protesty studentů, které byly nakonec jedním z důvodů letošního přezkoumání jeho odkazu. Princeton nechce, aby se studenti museli v příštích dvou letech „ztotožňovat se jménem rasistického prezidenta“, tudíž se pokusí přejmenování urychlit.

Jde o další část řetězové reakce po smrti George Floyda. K zemi jdou sochy a památníky kontroverzních postav historie, mnohé z nich demonstrující davy poškodily, jiné byly nebo budou odstraněny oficiální cestou.

Další bývalý prezident, jehož jméno nadále nebude spojováno s významnou budovou, je Theodore Roosevelt. Americké přírodovědné muzeum v New Yorku odstraní sochu někdejšího amerického prezidenta sedícího na koni, u něhož stojí černoch a indián. Podle starosty socha zobrazuje černochy a domorodé obyvatele Ameriky „jako porobené a rasově podřadné“. Momentální nálada v USA je podle něj „tím správným časem na odstranění této problematické sochy“. V hlavním městě zase skupina demonstrantů strhla a zapálila sochu konfederačního generála Pikea.

„Pálení mostů“ není jen záležitostí USA. Demonstranti v Británii svrhli do bristolského přístavu sochu Edwarda Colstona. Britský politik, který žil na přelomu 16. a 17. století, se stal středem zájmu především proto, že byl ve své době významným obchodníkem s otroky.

Zhanobení neušla ani socha Winstona Churchilla na náměstí u sídla britského parlamentu. Ke jménu dostal bývalý britský premiér od demonstrantů návdavkem ceduli „Byl to rasista“. Obdobný případ rezonoval i Prahou, kde neznámý vandal poškodil Churchillovu sochu před Vysokou školou ekonomickou. Na podstavec nasprejoval „Churchill byl rasista“ a „Black Lives Matter“. V Bruselu a dalších belgických městech se zase protestující zaměřili na krále Leopolda II. a jeho kontroverzní odkaz.

Reklama

Doporučované