Hlavní obsah

Páleník mohl zabránit průšvihu s Viktoriagruppe, tvrdí policie

Večerní zprávy 22. 5. 2017.

 

Reklama

Seznam zjistil podrobnosti k případu strategických zásob ropy, v němž je obviněn bývalý vojenský zpravodajec a ředitel Státní správy hmotných rezerv Ondrej Páleník.

Článek

Bývalý ředitel vojenské rozvědky Ondrej Páleník je sice jako obžalovaný znám především z kauzy sledování manželky někdejšího premiéra Petra Nečase, ale od února ho policie stíhá v další kauze.

Páleník se totiž před lety po odchodu z armády stal státním manažerem a řídil Státní správu hmotných rezerv - a právě kvůli jedné z afér této státní instituce je spolu s bývalým podřízeným Tomášem Perutkou obviněn.

V kauze jde o pronájem skladů v centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi, které byly pronajaty firmě Viktoriagruppe, u níž měl stát uložené strategické zásoby nafty.

Podle původních smluv měla Viktoriagruppe platit za pronájem nádrží ročně asi padesát milionů korun.

Firma se snažila dvakrát smlouvu změnit a zbavit se tak placení pronájmu. Vedení správy rezerv ji však odmítlo. Na změnu, aby za sklady nově platil stát, kývl podle policie až Páleníkův podřízený a nyní spoluobviněný Tomáš Perutka.

Tím podle policie, jak zjistil Seznam, způsobili státu škodu 49,5 milionu korun. V případě Páleníka však mluví detektivové o ještě větší částce, a to o 232,8 milionu korun. To proto, že po svém nástupu do čela úřadu ve smlouvě pokračoval. Kontrakt s Viktoriagruppe měl totiž běžet až do února letošního roku.

Viktoriagrupupe je známa zejména tím, že měla sklady v německém Kraillingu, kde strategické zásoby nafty také skladovala. Pak však společnost zkrachovala a stát dnes odváží naftu z německých skladů zpět do Česka.

Audit mohl vše změnit

Policie Páleníka obviňuje, že neposlechl Bezpečnostní radu státu, která mu uložila vypracovat externí nezávislé audity smluv Správy státních hmotných rezerv s Viktoriagruppe.

„(…) tímto úkolem od Bezpečnostní rady státu se vědomě nezabýval a externí audit smluv mezi správou rezerv a Viktoriagruppe úmyslně nenechal provést,“ stojí v obvinění Páleníka a Perutky.

Místo toho část smluv auditovali pracovníci samotné Správy hmotných rezerv. Nezávislý rozbor smluv by přitom škodám, jež státu vznikly, podle vyšetřovatelů zabránil.

Krom toho policie viní Páleníka i z toho, že měl zamezit tomu, aby se Viktoriagruppe svého závazku platit pronájem zbavila a také, že nevymáhal zpětně peníze, které už správa rezerv za pronájem zaplatila. „(…) neexistovalo žádné platné ujednání mezi Viktoriagruppe a správou rezerv, které by Viktoriagruppe umožňovalo této povinnosti se vyhnout či zprostit,“ píší vyšetřovatelé.

Bývalý šéf vojenské rozvědky se brání tím, že jeho podřízení smlouvy s Viktoriagruppe nezpochybňovali. Navíc Páleník podle všeho nebyl s vedením Viktoriagruppe nikdy v kontaktu a vyšetřovatelé v jeho obvinění odpověď na otázku, jakou mohl mít motivaci pomáhat Viktoriagruppe, nedávají.

Reklama

Související témata:

Doporučované