Hlavní obsah

Video: Na hřbitově v Palermu se hromadí rakve. Nepohřbených je 800 těl

Bez komentáře: Kvůli administrativním průtahům a epidemii koronaviru řeší v hlavním městě Sicílie problém s pohřbíváním.Video: AP

 

Reklama

Kvůli administrativním průtahům a epidemii koronaviru nestíhají v hlavním městě italské Sicílie pohřbívat mrtvé. Svět obletěly snímky z přetíženého hřbitova v Palermu, kde v márnici rychle přibývají rakve.

Článek

Na obřad nebo zpopelnění čeká na největším hřbitově v sicilském městě Palermo zhruba 800 těl, píše agentura AP. Stovky rakví jsou navršeny jedna na druhou ve skladišti a další ve dvou stanech venku, kde jsou vystaveny přírodním živlům.

Znepokojení příbuzní vyprávějí, jak musí často přelézat jiné rakve, aby se dostali ke svým blízkým.

„Jsou tam nějaké rakve, blízko rakve mého otce, které vydávají ošklivý zápach a otevírají se,“ svěřil se jeden obyvatel Palerma, který přišel položit květiny k ostatkům svého otce. Někdy je zápach tak silný, že není možné vstoupit do provizorního skladu ani na rychlou modlitbu.

Letos v létě musela hřbitovní správa v Palermu řešit problém s otevíráním rakví. Extrémní vedro, které v té době na ostrově panovalo, zapříčinilo, že některé rakve jakoby „explodovaly“. Tento problém následně potvrdil i ředitel palermských hřbitovů Leonardo Cristofaro, píší The Times.

Ani zápach a rozklad rakví ale krizovou situaci nevyřešil. Každý den tak přibývají na hřbitově Santa Mari dei Rotol další rakve, které už není kam uložit.

Těla se nedají ani zpopelnit. Místní krematorium je totiž více než rok mimo provoz. S kapacitními problémy se tamní hřbitov nedokázal vypořádat už od 80. let. Řešení vždycky ztroskotalo na administrativních průtazích.

Podle městského radního Igora Gelarda nese hlavní odpovědnost obecní správa, která za posledních 40 let hřbitov nerozšířila.

Dodal, že od plánů na otevření nového krematoria se muselo upustit poté, co projektanti do plánů nezahrnuli odpadní systém. Za jediné řešení Gelard považuje stavbu nového hřbitova.

Současnou situaci kritizoval i palermský arcibiskup Corrado Lorefice, který navštívil hřbitov během svátku Všech svatých, píše agentura CNA.

„Palermo potřebuje nové hřbitovní prostory, kde bychom mohli důstojně pohřbívat nebo zpopelňovat naše mrtvé,“ řekl během obřadu v místní kapli.

Arcibiskup vyjádřil pohoršení nad tím, že po vypuknutí pandemie, v době, kdy tolik lidí umíralo o samotě, není možnost řádně pochovat zesnulé a jejich příbuzní tak zažívají „drama nedůstojného zacházení se svými příbuznými“.

Reklama

Doporučované