Hlavní obsah

Palestinci se vrací do zničených domovů

Foto: Profimedia.cz

Na pomoc palestinským uprchlíkům bude podle agentury UNWRA zapotřebí asi 38 milionů dolarů.

Reklama

Desítky tisíc Palestinců, kteří uprchli před izraelským bombardováním, se po 11denních bojích vrací do svých domovů. Velká část je ale zničená. Na pomoc bude podle jedné z agentur OSN zapotřebí asi 38 milionů dolarů.

Článek

Do palestinského Pásma Gazy přijely první kamiony s humanitární pomocí. Mnoho z nich patří agenturám OSN a projíždějí hraničním přechodem, který Izrael otevřel. Stále je dodržováno příměří, které začalo po 11denních bojích mezi palestinským Hamásem a Izraelem platit v pátek ráno.

Boje nepřežilo přes 250 lidí, většinou Palestinců. Asi 100 000 jich uprchlo z domovů. Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) nemá až 800 000 ze dvou milionů obyvatel Pásma přístup k pitné vodě z vodovodního řadu.

Konvoje nákladních aut s potravinami, palivem, léky a zdravotnickým materiálem proudí do Gazy přechodem Kerem Šalom. Mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Harrisová řekla, že zdravotnická zařízení v Gaze jsou zahlcena ošetřováním raněných, jichž je přes 1900.

Agentury OSN, mezi nimi ta pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNWRA), poukázaly na to, že je třeba pomoci nejprve lidem, kteří odešli z domovů. Je na to zapotřebí 38 milionů dolarů (794 milionů korun). Podle agentury se už domů vrací většina Palestinců, kteří před bombardováním uprchli.

Podle ministerstva bytové výstavby v Gaze bylo při bombardování poškozeno mnoho obytných domů a 1800 bytů je neobyvatelných. Samíra Abdalláhová Násirová řekla, že při izraelském náletu byl zasažen i dvoupatrový dům, kde bydlela její rodina. „Jsme zpátky, ale nemáme se kam posadit, není tady voda, elektřina, nemáme postele, nic. Vrátili jsme se do naprosto zničených domů,“ citovala ji agentura Reuters. Záchranáři se snaží prohledávat trosky a pátrají po případných přeživších.

Mona Aminová z města Bajt Lahíja, které leží v Severní Gaze, byla doma, když izraelská raketa dopadla na budovu, ve které spolu se svou rodinou žila. „Spala jsem,“ vypráví tiše pro britský deník The Guardian sedmačtyřicetiletá žena pokrytá obvazy, která jen stěží hýbe rty a očima. Výbuch zabil jejího manžela a tři děti. Nejstarší dceři bylo 25 let a byla těhotná, jejím dvěma sourozencům bylo 19 a 22 let.

Z krytů mohli v pátek po mnoha dnech vyjít také Izraelci v komunitách na jihu, které byly palestinskou palbou nejvíc ohrožené. Přesto jsou mnozí z nich přesvědčeni, že boje měly pokračovat. Dan Kiri z Ašdodu řekl, že se mělo bojovat, dokud Hamás nebude zcela zničen. „Je to jenom otázka času, kdy začne další operace proti Gaze,“ prohlásil.

Izraelská strana ale nezaznamenala tak vysoký počet obětí jako palestinská. Boje nepřežilo celkem 13 Izraelců z přibližně 250 obětí ozbrojeného konfliktu.

Boje začaly 10. května po nepokojích v Jeruzalému. Hamás vypálil na Izrael přes 4000 raket a Izraelci tvrdí, že zničili velkou část infrastruktury této radikální organizace včetně stovky kilometrů tunelů. O příměří se zasloužili vyjednávači z USA a Egypta, který na místo poslal dvě delegace monitorovat dodržování klidu zbraní. Americký prezident Joe Biden řekl, že chce pomoci při organizaci rekonstrukce Gazy. Jediná možnost pro Izraelce a Palestince je podle něj dvoustátní řešení jejich sporu, tedy vytvoření Palestiny vedle Izraele. Do oblasti se chystá americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Reklama

Doporučované