Hlavní obsah

Palestinci vypálili nejméně 370 raket na Izrael, další útoky hrozí z obou stran

Mezi Izraelem a Pásmem Gazy došlo k jedné z největších raketových přestřelek posledních let.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Série útoků, které následovaly nedělní operaci izraelské armády, pokračuje. V neděli izraelské speciální jednotky na území Pásma Gazy zabily sedm Palestinců včetně jednoho z velitelů Hamásu. Z Pásma Gazy bylo v reakci odpáleno na 370 raket na cíle v izraelském pohraničí, napsala BBC. Izrael odpověděl nálety na více než sto cílů spojených s Hamásem a islámským džihádem. Ztráty jsou na obou stranách a z obou znepřátelených táborů hrozí i další útoky.

Článek

Média a zpravodajské agentury hodnotí sérii raketových útoků a náletů mezi Izraelem a Pásmem Gazy jako největší za poslední čtyři roky. Hnutí Hamás v úterý ráno varovalo, že pokud bude Izrael pokračovat v leteckých útocích, vypálí další rakety na izraelská města Ašdod a Beerševa.

Rakety z Pásma Gazy začaly létat v pondělí. Protitanková střela zasáhla autobus, který převážel izraelské vojáky a jednoho z nich vážně zranila. Přes noc rakety zasáhly izraelské pohraniční oblasti. Jeden civilista zemřel a další byl těžce raněn ve městě Aškelon.

Izrael odpověděl sérií náletů na pozice Hamásu a islámského džihádu v Pásmu Gazy. Podle palestinských úřadů nálety nepřežili tři lidé, z nichž dva byli ozbrojenci. Dalších devět bylo zraněno. Izraelci zasáhli také studio televize Al-Aksá, ta podle Izraele přispívá k vojenským akcím Hamásu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí předsedal bezpečnostnímu kabinetu, který by se dnes měl sejít znovu.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval obě strany konfliktu k maximální zdrženlivosti.

Obě strany hrozí dalšími útoky

Podle palestinských radikálů bylo pondělní ostřelování odvetou za nedělní operaci speciálních jednotek izraelské armády, která na území Pásma zabila sedm Palestinců včetně jednoho z velitelů ozbrojeného křídla Hamásu. Palestinské hnutí Hamás Pásmu Gazy vládne od roku 2007.

Izrael varoval, že je připraven na další odpověď a ozbrojené křídlo Hamásu uvedlo, že je připravené „rozšířit ohnivý kruh“.

Reklama

Související témata:

Doporučované