Hlavní obsah

Palestinci zahájili pátý týden protestů. Útočilo se kameny i slzným plynem

Palestinci v hraničním pásmu protestují už popáté. Video: AP, Reuters

 

Reklama

V pátek pokračovaly manifestace Palestinců v Pásmu Gazy. Demonstracemi volají po návratu uprchlíků a kritizují rozhodnutí USA přesunout americkou ambasádu do Jeruzaléma.

Článek

Palestinci už pátým týdnem demonstrují v Pásmu Gazy. Na hranicích s Izraelem se v pátek znovu střetli s izraelskými vojáky, kteří na ně použili slzný plyn. Demonstranti jim útok opláceli házením kamenů a hořících pneumatik.

Účastníci protestů se v hraničním pásmu shromáždili už popáté. V Pásmu Gazy demonstrují každý pátek od konce března. Dávají tím najevo nesouhlas s rozhodnutím šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, který nechá brzy přesunout americkou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Svaté město ale kromě Izraelců uctívají i muslimové – vedle Mekky a Medíny patří mezi tři nejsvětější místa islámu.

Poselstvím protestů v Pásmu Gazy je také návrat uprchlíků. Demonstrace jsou naplánovány nejméně do poloviny května, kdy si Palestinci připomenou výročí založení Izraele v roce 1948 jako katastrofu.

Podle Izraele jsou protesty jen záminkou k tomu, aby členové radikálního palestinského hnutí Hamás mohli na hranicích útočit. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn ale naopak vyzval Izraelce, aby proti demonstrantům nezasahovali nepřiměřenou silou. Často totiž podle něj dochází k tomu, že proti neozbrojeným manifestujícím stojí vojenské jednotky s palnými zbraněmi.

Podle poslední bilance už protesty nepřežilo 42 Palestinců, dalších 5500 osob utrpělo zranění.

Reklama

Doporučované