Hlavní obsah

Palestinskou Gazu drtí izraelské útoky i covid-19. Hrozí humanitární katastrofa

Foto: Profimedia.cz

Palestinci v Pásmu Gazy hledají v sutinách sestřeleného domu přeživší oběti.

Reklama

Izraelský premiér Netanjahu dnes uvedl, že vojenská operace proti islamistickému hnutí Hamás pokračuje v plné síle a nějaký čas potrvá. V Gaze si vyžádala 188 životů včetně 55 dětí. Hrozí navíc i humanitární katastrofa.

Článek

Od eskalace konfliktu mezi Izraelem a Palestinou uplynul téměř týden. Zatímco útoky pokračují a vybírají si na obou stranách lidské životy, v Pásmu Gazy by mohlo dojít v nadcházejících dnech k humanitární katastrofě.

Podle OSN se situace palestinských civilistů za poslední týden radikálně zhoršila. Kolem 10 tisíc jich muselo opustit domovy v obavách z možného izraelského pozemního útoku. Oproti uprchlíkům z jiných částí světa je situace pro ty palestinské jedinečná v tom, že možnosti útěku jsou pro ně limitované. Palestinci totiž mohou z území utéct jen přes Izrael a s povolením, což je od zavření hranic 10. května nemožné, nebo přes svého jižního souseda Egypt. Jiná varianta, jak se z oblasti o rozloze 360 kilometrů čtverečních dostat, není.

Členové palestinského radikálního hnutí Hamás se navíc podle izraelské armády skrývají mezi civilisty. Ozbrojené skupiny v Pásmu Gazy na Izrael od pondělí odpálily zhruba 3 000 raket. Velká část z nich byla vypálena z rezidenčních čtvrtí. Izrael sice uvádí, že Palestince před možnými útoky varuje a dává jim čas, aby se evakuovali, ne vždy je to ale možné.

Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví v Palestině zemřelo od pondělí 188 lidí včetně 55 dětí. Mezi nimi i osm dětí z jedné rodiny po sobotním útoku izraelských raket. „Nebyly ozbrojené, nevysílaly rakety,“ uvedl otec čtyř dětí, které zemřely. „Jen měly na sobě to nejlepší oblečení na oslavu muslimského svátku íd al-fitr (kterým končí postní měsíc ramadán),“ dodal.

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA), který poskytuje v Gaze humanitární pomoc, přeměnil své základny na nouzové přístřešky, kam se Palestinci mohou uchýlit do bezpečí. Ředitel úřadu Matthias Schmale uvedl pro Deutsche Welle, že aktuálním posláním organizace je všem poskytnout aspoň základní pomoc. To je ale při současné eskalaci konfliktu komplikované.

Podle dat organizace UNICEF bylo v roce 2019 75 % z 1,6 milionu Palestinců závislých na dovozu potravin a k dispozici neměli třetinu základních léků. Dlouhodobě mají navíc Palestinci problém s přívodem elektřiny a pitnou vodou. Kvůli zavřeným hranicím s Izraelem navíc není do Gazy dodáváno palivo, které je zásadní mimo jiné i pro chod elektrických generátorů a fungování nemocnic.

Schmale nicméně uvádí, že zásob jídla je zatím dostatek. Situace by se podle něj mohla zhoršit v případě, že budou lidé dále opouštět své domovy. Dodává také, že Palestincům by měla být poskytnuta psychologická pomoc. „Nesmíme je ztratit z dohledu. Pokud budou v azylových přístřešcích tisícovky lidí, dojde k genderově podmíněnému násilí a stresu budou čelit i děti. Musíme na to myslet a brát v potaz duševní zdraví lidí,“ říká.

Do toho všeho ještě covid-19

Území navíc stále trápí i pandemie covidu-19. Podle humanitární organizace Lékaři bez hranic počet nakažených v Gaze od začátku května opět začal růst. Denně kolem tisícovky nově nakažených. Nemocnice, které jsou navíc teď plné zraněných po raketových náletech nebo poraněných od popadaných sutin, byly zaplněné covid pacienty již předtím.

„Nemocnice zrovna začaly situaci zvládat,“ uvedl Schmale. „Pokud vím, prostor pro ošetřování zraněných je, ale pokud to samozřejmě bude pokračovat a dojde k pozemní ofenzivě, nemocnice se velmi rychle dostanou na hranici svých možností. A to by mohl být vážný problém,“ dodává.

Tamní zdravotníci čelí náporu již teď. Navíc popisují hororové situace. „Nikdy jsem nic takového neviděla,“ říká zdravotní sestra Shaima Ahmed Qwaiderová z největší nemocnice Al-Shifa a popisuje pro Al-Džazíru, jak na nemocničních lůžkách viděla ležet jednotlivé části těl.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že dosud bylo zraněno 1 200 lidí, z toho necelá polovina jsou ženy a děti. Pomoc nabídl například Egypt. Ten dnes otevřel přeshraniční přechod Rafáh. Stalo se tak o den dříve, než bylo původně v plánu. Cílem otevření je umožnit průchod studentů, lidí vyžadujících lékařskou péči a dalších osob z humanitárních důvodů. S odvoláním na dva zdroje o tom napsala agentura Reuters.

Země dosud do Pásma Gazy podle zdravotnického zdroje agentury Reuters vyslala 16 sanitek, aby vyzvedly osoby zraněné při bombardování a převezly je do egyptských nemocnic. Podle téhož zdroje dnes ráno do Egypta z Pásma Gazy přijel autobus s 95 lidmi.

Reklama

Doporučované