Hlavní obsah

Palestinský premiér Hamdalláh vyvázl z pokusu o atentát bez zranění

Palestinský premiér Hamdalláh vyvázl z pokusu o atentát bez zranění. Nálož vybuchla poblíž jeho konvojeVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Konvoj palestinského premiéra Ramího Hamdalláha zasáhl výbuch. Nálož poblíž automobilového konvoje vybuchla při premiérově cestě do Pásma Gazy. Exploze zranila sedm lidí, Hamdalláh vyvázl bez zranění.

Článek

Poblíž konvoje palestinského premiéra Ramího Hamdalláha vybuchla bomba. Nálož explodovala při premiérově cestě na schůzku do Pásma Gazy. Při výbuchu se lehce zranilo sedm lidí, všichni mají být podle dostupných informací členy ochranky. V konvoji byl kromě premiéra také velitel palestinské rozvědky Madžíd Faradž.

Vedení palestinské samosprávy označilo incident za neúspěšný pokus o atentát. K výbuchu se zatím nikdo nepřihlásil, Hamdalláhův kabinet odpovědnost připsal radikálnímu hnutí Hamás. Jeho členové ale útok sami odsoudili.

Hamdalláh do Pásma Gazy přijel poprvé za posledních pět měsíců. Původně bylo ohlášeno smíření Hamásu s konkurenční stranou Fatah, která ovládá další palestinské území – Západní břeh Jordánu. Tam také sídlí vláda, k níž patří Hamdalláh. Smíření mělo ukončit mocenský rozkol mezi Palestinci a umožnit sestavit společnou vládu.

Hamdalláh po útoku řekl, že je stále rozhodnut dosáhnout jednoty v palestinském vedení. Ve své návštěvě Pásma Gazy tak pokračoval, byť svůj program zkrátil. Hamdalláh zde navštívil slavnostní otevření čističky odpadních vod ve městě Bajt Lahíja, která má podle The New York Times sloužit až 400 tisícům Palestinců.

„Navzdory tomu, co se stalo, se do Gazy vrátím. Vyzývám Hamás, aby vládě umožnil účinnou kontrolu v Pásmu Gazy. Dnešní událost nám nezabrání, abychom dál usilovali o usmíření. Budeme budovat naše instituce a s pomocí Egypta tlačit na smíření. Vyzývám Hamás a další frakce, aby se zúčastnily jednání palestinské rady, která se sejde v dubnu,“ řekl Hamdalláh.

Jednání zákonodárného orgánu pro obyvatele palestinských území i pro Palestince v diaspoře je naplánované na 30. dubna.

Přestože někteří členové palestinské samosprávy sídlící na Západním břehu Jordánu připsali odpovědnost za útok Hamásu, Madžír Faradž uvedl, že je příliš brzy na to, někoho obviňovat. Vůdce Hamásu Ismáíl Haníja se s Hamdalláhem v rozhovoru podle izraelských médií shodl, že odpovědnost padá na Izrael.

Šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás však podle svého mluvčího Hamásu nedůvěřuje a nepovažuje za vhodné, aby se podílel na vyšetřování. „Máme podezření, že je Hamás do útoku zapojen,” řekl. V úvodních fázích vyšetřování už bylo zatčeno několik lidí.

Hamás se nadvlády nad Pásmem Gazy ujal v roce 2006, kdy zvítězil ve volbách a o rok později v bojích porazil stranu Fatah. Kvůli izraelské a egyptské blokádě se ale území dostalo do ekonomicky neudržitelné situace a Hamás oznámil, že úřady předá samosprávě, která do té doby řídila Západní břeh Jordánu. Dohodu o předání moci obě strany podepsaly v říjnu a předání kontroly se mělo uskutečnit do prosince, což se ale nestalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované