Hlavní obsah

Palírny v krizi: co ze sklenky whisky neupila cla, dopil koronavirus

Foto: Profimedia.cz

Skotští i američtí výrobci whisky čekají, co přinesou výsledky jednání mezi Velkou Británií a USA. Cla ani koronavirus jim nesvědčí.

Reklama

Obchodní válka mezi USA a Velkou Británií se vleče od října 2019. Doplácejí na ni i palírny. Vývoz whisky klesá a výrobci přicházejí o miliony. Naději vidí v blížícím se připomínkovém řízení mezi oběma kontinenty.

Článek

Od loňského října, kdy americký prezident Donald Trump zavedl clo 25 procent na import jednosladové skotské whisky do Spojených států, spadl jejím výrobcům vývoz alkoholu přes oceán o 30 procent.

Podle Asociace skotské whisky, která tento průmysl zastupuje, přišly palírny jen kvůli clům o 200 milionů liber. Koronavirová pandemie „skotské“ uštědřila další ránu. Ve srovnání s rokem 2019 klesl její vývoz do USA v dubnu o 47 procent, v květnu už o 65 procent.

Bude následovat gin?

Údaje byly zveřejněny v rámci kampaně Call Time on Tarrifs, kterou spustila Asociace skotské whisky. Prostřednictvím kampaně žádá britské milovníky nápoje, aby povzbudili tamní poslance parlamentu k tomu, aby britská vláda usilovala o ukončení tak vysokých cel.

Vzhledem k tomu, že 26. července budou vyjednávání mezi Velkou Británií a USA pokračovat, průmysl doufá, že ho politici nenechají na holičkách, nebo že ho výsledky jednání ještě více nepoškodí, uvedl server BBC.

Ukončení cel prosazuje i generální ředitelka Asociace skotské whisky Karen Bettsová. „Tarify jsou pro skotskou whisky nebezpečím. Tvrdě zasahují náš průmysl, přičemž vývoz do USA klesl o 30 procent a výrobci ve všech oblastech cítí tlak. Dopad koronaviru ještě zhoršil náš vývoz a prodej,“ uvedla Bettsová.

Palírny předpokládají, že aktuální ztráta ve výši 250 milionů dolarů se ještě zvýší, pokud nedojde k rychlému, byť málo pravděpodobnému, odstranění cel. Místo snížení poplatků se však zdá, že cla zasáhnou i vývoz dalších britských lihovin včetně ginu.

Po konci cel volají i američtí výrobci

Netrápí se ale jenom palírny skotské whisky. Obchodní válka zasáhla také vývoz do Evropy. Od data, kdy Evropská unie zavedla cla na tento americký alkohol, činily ztráty palíren v USA 337 milionů dolarů.

Rada destilátů Spojených států také vyzývá k akci prostřednictvím kampaně Toasts Not Tariff. „Naléháme na všechny v lihovarnickém průmyslu, od barmanů po zemědělce, aby řekli Úřadu amerického obchodního zmocněnce, že tyto tarify nás stojí pracovní místa a musejí být odstraněny,“ apeloval prezident Rady destilátů Spojených států Chris Swonger.

Tristní situaci čelí výrobci lihovin od loňského října, kdy USA uvalily 25procentní sazbu na dovoz skotské a irské whisky z Británie a Severního Irska. Clo se týká i alkoholu z Německa, Itálie a Španělska. Washington plánuje zavést poplatky také na dovoz oliv, piva, ginu, některých aut a letadel, a to za 3,1 miliardy dolarů (přes 73 miliard korun). Návrh je do 26. července předmětem veřejného připomínkového řízení.

Reklama

Doporučované