Hlavní obsah

Palmový olej vyrábějí v Indonésii děti. Nevěděli jsme to, brání se odběratelské firmy

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Olej prodává světovým značkám společnost Wilmar. Ta si po odhalení sype popel na hlavu a slibuje nápravu.

Článek

Nebezpečná práce bez vhodné ochrany, platy nižší než minimální mzda stanovená zákonem a vystavování nebezpečným chemikáliím - to je častá realita dětské práce v Indonésii.

Amnesty International nyní vyslechla 120 pracovníků z palmových plantáží vlastněných singapurskou firmou Wilmar, což je světově největší výrobce palmového oleje. Na základě toho odhalila, že nejznámější světové značky, které prodávají výrobky obsahující palmový olej, se podílejí na porušování lidských práv v Indonésii.

Společnost Wilmar dodává palmový olej devíti světovým značkám, mezi které patří: AFAMSA, ADM, Colgate-Palmolive, Elevance, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser a Unilever.

Pracovníci na plantážích vydělávají pouze kolem 2,50 dolaru za den, nezřídka jsou nuceni pracovat přesčas, bez možnosti penze nebo zdravotního pojištění. Mezi nimi jsou i osmileté děti, které vykonávají nebezpečnou a fyzicky náročnou práci. Většina z nich nechodí ani do školy, aby mohla pomoci svým rodičům na plantáži. Často trpí zraněními a poškozením dýchacích cest způsobeným nadměrným množstvím zplodin a chemikálií.

Wilmar se v reakci na tuto zprávu vyjádřil takto: „Vkládáme obrovské úsilí do vyřešení pracovních a sociálních otázek v našem dodavatelském řetězci. Jsme si vědomi toho, že ve výrobě palmového oleje již déle existují problémy, které by se mohly týkat jakéhokoli výrobce palmového oleje v Indonésii.”

Inkriminované společnosti začaly ujišťovat své zákazníky, že jejich produkty obsahují „udržitelný” palmový olej. Podle Amnesty International je ale „vše, jen neudržitelný”. „Na palmovém oleji, který je produkován za pomoci zneužívání dětské a nucené práce, není nic udržitelného," prohlašuje hnutí.

Lidé na sociálních sítích se začali v reakci ptát společností, odkud palmový olej kupují. V tomto případě se dotyčný táže: Hej Unilevre! Tvrdíš, že Knorr má bohatou chuť, je to díky dětské práci? 

Colgate-Palmolive již slíbil, že bude spolupracovat se svými dodavateli na napravení těchto nepřijatelných praktik a se společnostmi, které to nebudou akceptovat, smlouvu ukončí. Dále sdělil, že „Wilmar vyzve k odpovědnosti za řešení problémů”.

Podle společnosti Unilever je třeba udělat mnohem více: „Jsme plně odhodláni ujmout se vedoucí role v boji proti porušování lidských a pracovních práv, ke kterému dochází při výrobě palmového oleje.”

Mluvčí firmy Kellogg’s zase oznámil, že propustí všechny dodavatele, kteří nedodržují lidská práva.

Společnost Nestlé prohlásila, že prošetří tato obvinění a přeruší spolupráci se všemi dodavateli, u kterých odhalí porušování pracovních norem.

A mluvčí Procter & Gamble ujistil, že společnost spolupracuje s firmou Wilmar na napravení případného porušování lidských práv ve svém dodavatelském řetězci. Proč se o původ suroviny firmy nezajímaly dříve, ale žádná nevysvětlila.

Reklama

Doporučované