Hlavní obsah

Památky v Ústeckém kraji se otvírají, cena vstupenek se nemění

Foto: Profimedia.cz

Krásný Dvůr.

Reklama

Památky v Ústeckém kraji se otvírají veřejnosti. Většina zámků přivítá první návštěvníky 1. června. Cena vstupenek se nemění.

Článek

„Koupit vstupenky lze on-ine. což správci doporučují vzhledem k omezenému počtu lidí na prohlídce,“ řekl Tomáš Pospíšil z Národního památkového ústavu (NPÚ). Nepřístupný zůstane zámek Libochovice na Litoměřicku kvůli filmařům.

Doposud mohli v kraji lidé jen do zámeckých parků a zahrad, venkovního prostoru hradu Házmburk a projít prohlídkový okruh bez průvodce na zámku Jezeří. Zámky teď vstupují do sezony, která stejně jako loni, začíná kvůli pandemii koronaviru se zpožděním, zato s několika novinkami. Památky se zapojí do společných akcí, jako jsou Víkend otevřených zahrad nebo Hradozámecká noc, která se uskuteční 31. července.

Státní zámek v Libochovicích je kvůli natáčení od 1. do 14. června uzavřen. Poté nabídne návštěvníkům nový prohlídkový okruh věnovaný posledním majitelům zámku, hraběcímu rodu Herbersteinů. „Proměnou zde prošly všechny místnosti a salonky. Nově je prezentována velká herbersteinská jídelna,“ řekla kastelánka Michaela Prokopová. Druhý okruh zámek Libochovice zpřístupní 1. července. „Bude věnován knížecí rodině Dietrichsteinů, bezpochyby nejvýznamnějšímu rodu moravské šlechty,“ uvedla kastelánka.

Novinkou v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě je obměna exponátů v kaplích. V jarních měsících byl do kaplí instalován mobiliář sakrální povahy z depozitářů Národního památkového ústavu.

Na zámku v Duchcově na Teplicku vznikl grafický kabinet. Je součástí nové prohlídkové trasy věnované Valdštejnům, obsahuje na 300 grafik. Připraven byl už na přelomu roku, lidé ho poprvé uvidí 1. června. Kabinet, který na zámku kdysi býval, se stal desátou místností trasy věnované rodu Valdštejnů

Zámek Stekník nedaleko Žatce připravuje na 6. června druhý ročník běžecko-pochodového seriálu, a to etapou nazvanou Žatecko-chmelovým krajem. Startuje se ze zámeckého nádvoří. Etapa povede chmelařskou krajinou, která je pro svou výjimečnost nominována na přírodní a kulturní bohatství UNESCO.

Na zámku Jezeří na Mostecku pokračuje obnova divadelního sálu, V zámeckém parku v Krásném Dvoře na Lounsku se letos opraví kamenná lavička se schody, gloriet a voliéra. Novinkou je mobilní aplikace s interaktivním digitálním průvodcem po zámeckém parku. Čtvrtým rokem tu pokračuje projekt Současné umění v kontextu historické památky. Letos jsou v parku umístěna díla absolventů ateliéru figurálního sochařství a medaile Akademie výtvarných umění v Praze.

Zámek Velké Březno nedaleko Ústí se otevře také 1. června, tradiční přivítání nové sezony slavnostním otevíráním okenic se uskuteční v sobotu 5. června při první prohlídce v 10:00. Prohlídková trasa byla rozšířena o několik autentických exponátů, např. Edisonův fonograf, osobní dopis hraběte Chotka, obrázek labského údolí z roku 1850 nebo historický kulečník.

Památky chystají na sezonu i další program včetně oblíbených kostýmovaných prohlídek.

Reklama

Doporučované