Hlavní obsah

Památník obětem střelby ve FN Ostrava se dokončuje

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Památník obětem loňské prosincové střelby ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) bude připraven pro odhalení k prvnímu výročí této tragické události.

Článek

Práce na jeho vzniku nyní finišují a koncem listopadu by se dílo mělo přesunout k nemocnici. Novinářům to dnes řekli primátor Tomáš Macura (ANO) a jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová (ANO).

„Dneska jsme na zastupitelstvu města schvalovali přijetí dotace od Moravskoslezského kraje, který se bude podílet jednou třetinou na nákladech na tento památník,“ uvedl Macura. „Pokud jde o technickou stránku věci, tak vše směřuje k tomu, abychom skutečně stihli to slavnostní odhalení památníku na výročí 10. prosince,“ dodal.

Soutěž na podobu pietního místa, na jehož vybudování se společně dohodlo město, kraj a nemocnice, Ostrava vyhlásila v únoru a dostala šest návrhů. Nakonec si město vybralo návrh výtvarníka Lukáše Dvorského. Náklady na vybudování památníku budou zhruba 1,8 milionu korun.

Základna pro památník, který bude stát před hlavním vstupem do fakultní nemocnice, je podle primátora připravená. Na samotném památníku už jsou prováděny finální práce. Odhalení památníku ale kvůli koronavirovým omezením bude muset být komornější. Podle náměstkyně Bajgarové má být památník 24. listopadu postaven na vybrané místo.

Loni v úterý 10. prosince začal po 07:00 dvaačtyřicetiletý muž střílet v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky FNO. Pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Sedm lidí zabil a dva zranil. Z nemocnice utekl před příjezdem policie. V Děhylově na Opavsku pak spáchal sebevraždu.

Reklama

Doporučované