Hlavní obsah

Památník střelby ve FN Ostrava už je připraven na místě

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Památník obětem loňské prosincové střelby, při které zemřelo sedm lidí, byl dnes instalován před budovou Fakultní nemocnice Ostrava. Odhalen bude k prvnímu výročí tragické události, které připadá na 10. prosince.

Článek

ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Památník, který evokuje černou díru, vytvořil výtvarník Lukáš Dvorský. Stal se vítězem výtvarné soutěže vyhlášené městem Ostrava. „Najít vhodnou, dostatečně citlivou a přitom důraznou připomínku takto tragické, nesmyslné a těžko pochopitelné události bylo náročně pro všechny zúčastněné. Jsem ale přesvědčen, že je jí zapotřebí. Zbytečná smrt tolika lidí stále bolí; těžko se s ní smiřují ti, kteří byli hrůzných okamžiků jakkoliv účastni, a samozřejmě hlavně blízcí obětí. Těm všem chceme říct, že vnímáme jejich bolest a že nezapomínáme,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Odlitek o váze přibližně 600 kilogramů je složen z pěti částí, které byly svařeny v jeden celek s plechy tvořícími boční strany pomníku. Do nich byl vyfrézován text. V poslední fázi před dokončením byla na odlitek nanesena černá patina. Vyroben byl ve slévárně Ještědský bronz ve vesnici Mníšek poblíž Liberce.

„S konečným zpracováním jsem velmi spokojen. Odhaduji, že provést práci v takovéto kvalitě by v Česku dokázalo maximálně pět sléváren. Jedná se tedy o práci maximálně náročnou, ke které je potřeba opravdu mistrovských dovedností,“ uvedl autor památníku Dvorský.

Porotci vybírali z šesti návrhů. Hodnocena byla nejen výtvarná stránka a citlivý přístup k události, ale také finanční a technická náročnost provedení a následné údržby. Náklady na vznik památníku jsou zhruba 1,8 milionu korun. Na úhradě se společnými díly podílely město Ostrava, Fakultní nemocnice Ostrava a Moravskoslezský kraj.

Loni v úterý 10. prosince začal po 07:00 dvaačtyřicetiletý muž střílet v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky FNO. Pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Sedm lidí zabil a dva zranil. Z nemocnice utekl před příjezdem policie. V Děhylově na Opavsku pak spáchal sebevraždu.

Reklama

Doporučované