Hlavní obsah

Památník tragédie na Dole Dukla v Havířově má nové místo

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Havířovský památník připomínající tragédii na Dole Dukla, při níž v roce 1961 zemřelo 108 horníků, je nově umístěn na hřbitově v městské části Šumbark.

Článek

„Přestěhoval se tam z areálu bývalého dolu, který se změnil v průmyslovou zónu a město pro památník chtělo důstojnější místo,“ sdělila mluvčí magistrátu Rosalie Seidl Pokorná.

O přesunu památníku město rozhodlo loni v prosinci. Vybíralo ze čtyř lokalit. Přesun památníku přišel na 300 000 korun. „Nejdřív bylo třeba památník rozebrat, vyčistit, odstranit starý cement. Dále jsme ho zrenovovali a zase sestavili zpátky,“ uvedl kameník Roman Sedlák.

Kamenná deska obsahuje seznam jmen všech 108 horníků, kteří při tragické události zemřeli. Právě u pomníku si bývalí horníci, vedení města i veřejnost každoročně neštěstí připomínají.

„Památník je nově umístěn na centrálním hřbitově v Havířově-Šumbarku, hned vedle staré smuteční síně a je samozřejmě přístupný veřejnosti. Jsem si jist, že jsme po konzultaci se všemi partnery vybrali důstojné pietní místo pro tichou vzpomínku na památku této velké tragédie,“ uvedl náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

Při neštěstí v roce 1961 se omylem spuštěný pásový dopravník vznítil a byl tehdy příčinou katastrofálního požáru, který v Dole Dukla v Havířově připravil 7. července o život 108 horníků. „V příštím roce 2021 od tragické události na Dole Dukla uplyne rovných 60 let a město Havířov při této příležitosti chystá pietní akt již na tomto novém a důstojnějším místě,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Doporučované