Hlavní obsah

Památník v Plzni uctí osmdesát obětí náletu z roku 1945. Jeho součástí bude deaktivovaná puma

Puma, která za druhé světové války dopadla na Plzeň, bude součástí pomníku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeden z dubnových náletů roku 1945 spojeneckých vojsk bude v Plzni od letošního roku připomínat nový památník. Jeho součástí bude deaktivovaná puma. Ta už je v Plzni a upravuje se.

Článek

Podle starosty čtvrtého městského obvodu Michala Chalupného (ČSSD) myšlenka vznikla v loňském roce. Během Slavností svobody se setkal s pyrotechniky, kteří v Plzni měli zlikvidovat nalezenou nevybuchlou pumu, a dozvěděl se o možnosti využití deaktivované munice.

„To místo je dnes naprosto nedůstojné,” sdělil Chalupný a dodal, že ti, kteří o pietním místě nevědí, by si jej ani nevšimli.

Obvodu se navíc podařilo získat příslušné pozemky.

Cílem náletů v dubnu 1945 byla především Škodovka, která zásobovala zbraněmi nacisty. Zároveň nálety cílily na hlavní dopravní tepny.

„V noci ze 16. na 17. dubna 1945 se uskutečnil noční nálet RAF na železniční uzel Plzeň, směřovaný především na hlavní nádraží a vlakové seřadiště,” uvedl Michal Chalupný. Přímo na Jateční třídě, kde památník vyroste, zahynulo 80 Čechů. Tamní dělnická čtvrť Cikánka stála hned vedle seřaďovacího nádraží.

Podle Chalupného má pomník uctít oběti náletu, zároveň ale má vzdát hold pyrotechnikům, kteří i v dnešních dnech nevybuchlou munici z válečných let likvidují.

Reklama

Doporučované