Hlavní obsah

Pamatujete na Tatru kolem světa? Zúčastněte se plánované druhé expedice

Rozhovor s cestovateli, kteří chtějí připomenout slávu expedice Tatra kolem světa z osmdesátých let novým projektem Tatra kolem světa 2.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká Tatra projela na přelomu 80. a 90. let celý svět. Expedicí Tatra kolem světa chtělo Československo ukázat kvalitu českých vozů. Tatra kolem světa 2 započne příští rok. Co je jejím cílem?

Článek

V březnu 1987 vyrazila Tatra 815 GTC s velkou slávou ze Staroměstského náměstí. S pěti lidmi na palubě se vydala na cestu kolem světa. Zpět do Československa se vrátila po 37 měsících, na jaře roku 1990. Třicet let uplynulo a parta cestovatelů se chystá na další expedici. Typ vozu bude stejný, místo startu také, jen za název expedice přibude číslo dva. Autoři projektu Marek Havlíček a Petr Holeček plánují vyrazit příští rok v únoru.

„Za rok 2020 se dostaneme z Prahy do Vladivostoku. Přes oceán pak do Jižní Ameriky, Střední a Severní Ameriky. A potom do Afriky, kde bychom chtěli projet centrální a západní část,“ ve stručnosti popisují plán cesty cestovatelé Petr Holeček a Marek Havlíček.

Současná expedice se bude v jednom důležitém bodě lišit od té původní. „Všechny expedice byly vždy o tom, že někdo někam jede – národe, dívej se a fandi mu. Tahle expedice má být přelomová v tom, že zveme další účastníky z řad lidu, kteří se mohou svézt s námi. I když nemají půl roku nebo rok neplaceného volna, mají standardní dva až tři týdny času a nemají spoustu peněz na expediční speciál a jeho přípravu,“ říká Petr Holeček.

Jde o unikátní koncept. Ve vozu bude cestovat spolu s řidičem, kameramanem, navigátorem a autorem projektů, které jsou součástí cesty, vždy i někdo, kdo si část cesty s cestovateli zaplatí, a tím projekt podpoří. „Budou zažívat tu expedici, aby věděli, co je to hledat místo, kde přespat, kde se najíst, vykopávat Tatru a zažít to, co zažívá každý člověk na expedici,“ vysvětluje koncept unikátního cestovatelského projektu Marek Havlíček.

Jak dlouho bude cesta trvat a jak probíhají její přípravy? I to se dozvíte z rozhovoru v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7 hodin na Televizi Seznam.

Návod k naladění televize najdete zde.

Reklama

Doporučované