Hlavní obsah

Pan dekret. Kdo je Steve Bannon, který Trumpovi sepsal výnos o migraci

Steve Bannon, klíčový muž Trumpovy politiky.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Hlavním stratégem Bílého domu a klíčovým mužem Trumpovy administrativy je člověk bez politických zkušeností.

Článek

Poradce nového prezidenta USA Steve Bannon, kontroverzní osoba známá rasově vyhraněnými názory, je podle zdroje z amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost tím, kdo připravoval pro Donalda Trumpa protiimigrační dekret.

V prvních deseti dnech Trumpova mandátu se Bannon stále objevoval po jeho boku. Pod kontrolou má podle agentury Reuters veškeré písemnosti Bílého domu a Národní bezpečnostní rady (NSC). Právě do výboru NSC jej Trump minulý týden jmenoval, aniž by k tomu potřeboval souhlas senátu. List The New York Times Bannona označil za hlavního stratéga Trumpovy politiky.

Koncem minulého týdne podepsal Donald Trump exekutivní nařízení, na základě kterého mají po dobu devadesáti dnů zakázaný vstup do USA lidé pocházející ze zemí spojovaných s terorismem.

V původním návrhu protiimigračního dekretu figurovala také část, vyjímající z jeho platnosti cizince s trvalým pobytem v USA, tedy držitele tzv. zelených karet. Bannon měl ale toto ustanovení vyškrtnout.

Donald Trump podepsal nový příkaz, který omezí migraci.

Bílý dům podle pracovníků ministerstva pro vnitřní bezpečnost své rozhodnutí nekonzultoval s imigračními, celními ani pasovými úřady. Nikdo si tak v současné době stále není jistý, jak toto nařízení vykonávat.

Obvinění z antisemitismu, domácí násilí

Ještě před začátkem politické kariéry Bannon vedl krajně pravicový zpravodajský portál Breitbart News a pomohl z něj udělat jeden z nečtenějších serverů v USA.

V roce 2015 se stal šéfem Trumpovy prezidentské kampaně. Po jeho zvolení oznámil, že svou činnost v Breitbart News ukončí.

Bannon je také zakladatelem neziskového Insitutu pro vládní zodpovědnost (GAI). V rámci něho měl podle agentury Bloomberg shánět kompromitující materiály na politiky, které později dodával do médií.

Institut stojí také za vydáním knihy s názvem Clinton Cash, která dopodrobna rozebírá dotace udělené Clintonovou nadací. Kniha se stala jedním z argumentů proti prezidentské kandidátce amerických demokratů.

V roce 2007 ho jeho exmanželka nařkla z antisemitismu, když odmítl poslat svou dceru do školy, kterou navštěvovala řada židovských dětí.

V roce 1996 pak byl obviněn z domácího násilí na své tehdejší manželce. Ta ale později odmítla vypovídat, a tak byl obvinění zbaven.

V sedmdesátých letech Bannon sloužil v americkém námořnictvu, později pracoval jako investiční bankéř pro banku Goldman Sachs. Působil také jako hollywoodský producent. Stojí například za filmem Vyvrhel režiséra Seana Penna.

Reklama

Doporučované