Hlavní obsah

První kroky Donalda Trumpa. Spolupráce s Putinem už začala

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Záznam projevu Donalda Trumpa poté, co vyhrál prezidentské volby (tlumočeno do češtiny).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Připravili jsme pro vás záznam celého projevu vítěze Trumpa tlumočený do češtiny. Co čekat od nového prezidenta? Nejistotu.

Článek

Dramatické volby dovedly do Bílého domu nového nájemníka. Donald Trump je mezi dosavadními americkými prezidenty výjimečný tím, kolik Američanů si ho, alespoň podle průzkumů veřejného mínění, za prezidenta nepřálo. Jenže on nakonec Hillary Clintonovou porazil a prezidentem se stal.

Volby jsme sledovali v živém studiu ZDE

Nervozita je už cítit, jako první se tradičně projevila na akciových trzích, které jsou velmi citlivé především na situaci, kdy se neví, co bude. A jestli si Donald Trump do Bílého domu něco bere kromě manželky s sebou, pak je to právě nejistota. Nikdo příliš neví, jak se bude jako prezident chovat.

Co nevíme o Donaldu Trumpovi a proč je to nepříjemné:

Trump slíbil totéž, co v Česku Babiš - boj s korupcí. Prý se budou dít věci. Slíbil pomstu své soupeřce ve volbách: Zřídí prý speciální vyšetřovací tým na Hillary Clintonovou, přestože FBI konstatovala pár dní před volbami, že v uniklých e-mailech žádný problém nebyl. Ale hned ve svém prvním povolebním projevu ubral plyn: Clintonovou pochválil za kampaň, o vězení ani slovo.

Pokud jde o zahraniční politiku, víme o Trumpovi ještě méně. Jeden z prvních, kdo mu blahopřál - po Nigelu Faragovi a Le Penové - byl Vladimir Putin, s nímž si snadno porozumí. „Společně vyvedeme americko-ruské vztahy z krizového stavu," napsal v telegramu Putin Trumpovi.

Trump také slíbil, že proti Číně zavede cla na dovoz některého zboží, ale jeho firmy přitom dováží levnou čínskou ocel. „Budu spolupracovat ve světě se všemi, nechci vyvolávat nové konflikty," prohlásil v newyorském hotelu Hilton v povolebním projevu. Konkrétní nebyl.

Čeká se, že Trump zaměří svou pozornost především na Ameriku, že ji stáhne z role světového hlídače. Na druhou stranu příští viceprezident Mike Pence hovořil před volbami o rozšíření amerických raketových základen po světě, včetně znovuotevření úvah, zda by v České republice nebylo možné umístit radar.

Reklama

Související témata:

Doporučované