Hlavní obsah

„Pan prezident je v klidu.“ Zeman i Babiš se vyhýbají testu na koronavirus

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident a premiér testy na koronavirus nepodstoupili. V jejich okolí je ale testován bezmála každý.

Reklama

„Premiér má četné společenské a pracovní kontakty, kterým se nevyhne, měl by se nechat testovat,“ míní expremiér Fischer.

Článek

Jeden je vrchním velitelem vojsk a symbolická hlava státu, druhý stojí v čele kabinetu, který rozhoduje, jakým směrem se má stát ubírat v boji proti koronaviru.

Ani o jednom se ovšem nedozvíme, jestli je samotné nemoc covid-19 nepostihla, nebo jestli nemohou nakazit své okolí. Řeč je o prezidentovi Miloši Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi. Oba test odmítají, místo nich se otestovali jejich spolupracovníci.

„Pan prezident se nechá testovat jen v případě, že bude pociťovat příznaky,“ odpověděl na otázku, proč se prezident nenechá otestovat, jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Na argument, že může mít bezpříznakový průběh a zda nechce mít hlava státu jistotu uvedl: „Můžete být v klidu.“

Premiér Andrej Babiš se rovněž nenechal testovat. Místo toho na spekulace o svém zdraví například novinářům z TV Nova dokazoval, že nemá teplotu přeměřením teploměrem, jenž kontroluje všechny, kteří chtějí vejít do sídla vlády ve Strakově akademii.

Podle někdejšího úřednického premiéra a kandidáta na prezidenta Jana Fischera jde v případě testování nejvyšších státních činitelů o dvě rozdílné věci.

V případě prezidenta, který má minimum kontaktů a nemá žádné klinické příznaky, je podle Fischera test spíše zbytečný. V druhém případě je ale podle něj nechat se testovat namístě.

„Premiér má četné společenské a pracovní kontakty, kterým se nevyhne,“ vysvětluje svou úvahu s tím, že si dovede představit, že by se měl premiér už kvůli jistotě a předběžné opatrnosti otestovat. „Sám bych chtěl mít jistotu, že s tím nikde nechodím a nemoc nepřenáším,“ dodal.

Obdobně mluví i bývalý premiér za ČSSD z let 2005 až 2006 Jiří Paroubek. Podle něj se Miloš Zeman v současnosti chová spíše jako ústavní prezident a do chodu vlády příliš nezasahuje. „V tomto případě bych to nepřeháněl,“ uvedl Paroubek na otázku, zda by se měl nechat Zeman preventivně otestovat.

I podle něj je tomu jinak v případě vládních představitelů. „Významní činitelé vlády by se měli nechávat testovat průběžně,“ dodal. Shodou okolností Jiří Paroubek se může pochlubit negativním testem na koronavirus, protože v uplynulých dnech prodělal lékařský zákrok a bez jasného výsledku testu by jej žádné lékařské zařízení nepřijalo.

Test na koronavirus s výsledkem „negativní“ podstoupil zatím jako jediný z nejvyšších ústavních činitelů předseda Senátu Miroslav Vystrčil (ODS). Rozhodl se k němu poté, co vyšel test na koronavirus pozitivní jednomu ze senátorů za ODS, který se účastnil schůze horní komory Parlamentu a zasedání senátního klubu ODS.

Reklama

Doporučované