Hlavní obsah

Sněmovnou prošel pandemický zákon. Podnikatelé mají dostávat odškodnění

Foto: Seznam Zprávy

Jednání v Poslanecké sněmovně.

Reklama

aktualizováno •

Pandemický zákon by měl nahradit nouzový stav. Opozice se na něm s vládou shodla na poslední chvíli, spor se vedl hlavně o náhradu škody pro podnikatele.

Článek

Poslanci ve čtvrtek schválili takzvaný pandemický zákon. Až projde Senátem a podepíše ho prezident, začne v Česku platit takzvaná pandemická pohotovost. Ta má nahradit nouzový stav.

Pro bylo 132 poslanců, a to z vládních ANO a ČSSD i opozičních ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Proti hlasovali poslanci SPD a nezařazení poslanci. Komunisté byli proti, nebo se hlasování zdrželi.

„Jakmile začne platit pandemický zákon, tak bude mít stát dostatečné pravomoce k tomu, aby řídil epidemii, a Poslanecká sněmovna dostatečné pravomoce k tomu, aby na to dohlížela,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Opozice se s vládou na znění zákona shodla na poslední chvíli, na jednání ve čtvrtek ráno. Kabinet sice přistoupil na většinu podmínek opozice už ve středu, zůstal ale rozpor ohledně odškodňování podnikatelů.

I v tomto ale nakonec premiér ustoupil. „Občané budou mít možnost žádat o náhradu škod. Ještě do včerejška vláda říkala náhradě škod ne,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Náhrada za „kladivo“

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše tento zákon nahradí „kladivo v podobě nouzového stavu“. Vláda podle něj přijde o možnost dělat neodůvodněná rozhodnutí a měnit je, jak se jí zachce.

Kvůli odškodňování podnikatelů vznikne elektronický formulář, peníze by mělo vyplácet Ministerstvo financí. Lhůta pro žádosti bude jeden rok, ministerstvo bude mít na vyjádření šest měsíců.

„Samozřejmě musí prokázat škodu, ty náklady a nemůže to dostat dvakrát. Ti, co už kompenzaci dostali, odpočítají je,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Kompenzace budou podnikatelům náležet od 1. března do konce pandemické pohotovosti.

Podle poslance ODS Zbyňka Stanjury budou škody ve výši stovek miliard a je spravedlivé, aby je zaplatil stát. „Podnikatel prokáže škodu, od toho se odpočtou všechny vyplacené kompenzace a se zbytkem se obrátí na Ministerstvo financí. To má dvě možnosti – buď to zaplatí, nebo odmítne. Když to odmítne, bude šance soudního přezkumu,“ popsal princip Stanjura.

Příliš vysoké pokuty

Podle předsedy Pirátů Bartoše bylo na jednání potřeba také rozumně nastavit pokuty a tresty za porušování protikoronavirových opatření. Ty byly v původním návrhu nepřiměřeně vysoké.

„Naše připomínky směřovaly na drakonickou výši pokut, která by například za nenošení roušky mohla být až 100 tisíc korun, což je třikrát víc než u ublížení na zdraví,“ popsal šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Vládě zákonem vznikne povinnost pravidelného informování Sněmovny o uplatňování opatření. Poslanci budou moci též vyvolat hlasování o ukončení stavu pandemické pohotovosti. Opatření též budou muset být vládou řádně odůvodněna.

Reklama

Doporučované