Hlavní obsah

Pandemie a omezení můžou trvat dva roky, varují němečtí experti

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ředitel německého Ústavu Roberta Kocha Lothar Wieler.

Reklama

Ve Středoevropském deníku se dál věnujeme dramatické koronasituaci v našem regionu. Z prestižního německého institutu zaznívá alarmující prognóza. Věnujeme se i nákaze mezi členy polské vlády.

Článek

COVID-19 ve střední Evropě:

  • Německo - přes 3000 potvrzených nakažených, čtyři úmrtí
  • Rakousko - 1132 potvrzených nakažených, tři úmrtí
  • Polsko - 205 potvrzených nakažených, pět úmrtí
  • Maďarsko - 50 potvrzených nakažených, jedno úmrtí
  • Slovensko - 72 potvrzených nakažených

Potrvá to až dva roky?

Německo hlásí už přes 6300 odhalených případů nákazy, podle deníku Die Welt ale už může být nakažených kolem 100 000 lidí. Noviny se odkazují na matematické modely, upozorňují ale, že jde o nejisté odhady a že realita závisí na místních okolnostech.

Pro Německo klíčový Ústav Roberta Kocha (ÚRK) pro kontrolu a prevenci nemocí v úterý zvýšil stupeň rizika pro zemi na vysoké, důvodem je dynamika pandemie. V pondělí testy odhalily nákazu o další více než tisícovky lidí a v úterý nejspíš stoupne počet potvrzených nakažených na 7200.

Foto: Profimedia.cz

Kontroly na německé hranici s Francií.

Ústav proto vyzývá k ještě přísnějším opatřením proti šíření nemoci, která by podle ředitele ÚRK Lothara Wielera mohla v krajním případě platit až dva roky.

Nemocnice mají podle ÚRK zdvojnásobit kapacitu oddělení intenzivní péče. Zhoršení situace se očekává zejména v Severním Porýní-Vestfálsku, které je nejpostiženější spolkovou zemí.

Spolková kancléřka Angela Merkelová v pondělí večer uvedla, že v Německu musí zavřít všechny bary, kluby, divadla, zoo, veřejné plovárny, hřiště či nevěstince. Obchody s potravinami nebo lékárny zůstanou otevřené. Datum, od kdy začne opatření platit, si určí každý ze 16 spolkových zemí sama.

Automobilová skupina Volkswagen už oznámila, že kvůli nákaze zavře na dva až tři týdny své evropské továrny. Na konci týdne se zastaví výroba v závodech ve Španělsku, v Portugalsku, Itálii i na Slovensku. Přerušení výroby zatím neplatí pro českou Škodu, která je součástí Volkswagenu.

Velký problém stojí před německým zemědělstvím, které je závislé na sezónních zahraničních pracovnících. Ti ale letos pravděpodobně nedorazí. Aktuálně se kvůli tomu řeší německá sklizeň chřestu, který je letos kvůli teplé země napřed. Ministr zemědělství navrhuje, aby na polích pomohli zaměstnanci z gastronomie.

Foto: Profimedia.cz

Sklizeň chřestu v Německu.

Virus v polské vládě

Mezi lidmi s potvrzenou nákazou koronavirem se v pondělí večer ocitl i polský ministr životního prostředí Michał Woś. Devětadvacetiletý politik se nechal otestovat poté, co vyšlo najevo, že se na poradě setkal s nakaženým zástupcem Státních lesů. Ministr se prý cítí dobře a je v domácí karanténě.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr životního prostředí Michał Woś.

Polská média upozornila, že delegace Státních lesů byla nedávno i na schůzce v prezidentském paláci. Podle mluvčího prezidenta Andrzeje Dudy se s nimi hlava státu nesetkala. Ministr životního prostředí byl ale v kontaktu například se štětínským politikem, který je kvůli horečkám v nemocnici a u něhož se v úterý ráno virus potvrdil.

Preventivně je v karanténě 15 ministrů, kteří byli na posledním jednání vlády. Během úterý se mají dozvědět výsledek testu. Premiér Mateusz Morawiecki na schůzi vlády nebyl. Kvůli riziku nákazy mezi ministry se ale zrušila i úterní Kabinetní rada, tedy schůzka vlády, které předsedá prezident.

Na schůzce se mělo rozhodnout o prvních opatřeních na podporu ekonomiky, u níž se letos předpokládá zpomalení či propad. Polsko se také oficiálně loučí s myšlenkou vyrovnaného státního rozpočtu, který země schválila teprve před měsícem.

Nákazu testy potvrdily v Polsku dosud u 205 lidí. Ministerstvo zdravotnictví v úterý ráno oznámilo, že zemřel už pátý člověk. Jde o sedmapadesátiletého muže, který nemoci podlehl v nemocnici ve slezském Valbřichu. Stejně jako předchozí čtyři oběti trpěl současně více chorobami.

Pozornosti se dostalo i předsedovi vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jarosławu Kaczyńskému. Bulvární list Fakt publikoval fotografie z Kaczyńského účasti na bohoslužbě v kostele na varšavském Starém Městě.

Foto: Profimedia.cz

Předseda PiS Jarosław Kaczyński.

Na mši dorazil s ochrankou, v kostele bylo podle listu asi 7 lidí, což je v souladu s pravidly: vláda zakázala shromažďování nad 50 osob. Sama církev po prvních dnech krize v přístupu otočila a věřícím doporučila, aby bohoslužby sledovali v televizi.

Tři pozitiva ze Slovenska

Slovenský deník SME se v úterý soustředí na tři pozitivní zprávy ze Slovenska i Česka. Noviny upozorňují, že obě země jsou podle čísel na špičce, co se týká počtu plicních ventilátorů na počet obyvatel. Dalším pozitivem je, že dodavatelem firmy, která vyvíjí slibný lék remdesivir, je firma ze Slovenska.

Jako pozitivní věc SME vyzdvihuje i test na koronavirus od české lékařky Soni Pekové z Kladenska. Noviny doplňují, že ačkoli její laboratoř test zjednodušila, nemůže sama testovat, protože čelí zákazu od českého státu (a lživému nařčení od českého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z hnutí ANO).

Nákaza na Slovensku ovlivňuje i nejsledovanější proces posledních desetiletí. Specializovaný trestní soud už minulý týden zrušil březnové termíny v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. V úterý se zrušila všechna soudní líčení až do konce března.

Vídeň zpřístupňuje kulturu online

První konkrétní čísla o dopadu virové krize přišla z Rakouska. Tamní úřad práce v pondělí zaznamenal během jednoho dne na 16 000 žádostí o podporu v nezaměstnanosti a během tohoto týdne předpokládá tisíce dalších. Telefonní linky úřadů jsou přetížené.

Vídeňské letiště ruší v příštích dnech pravidelné lety, v provozu zůstane jen pro nákladní lety a zajištění návratu Rakušanů do vlasti.

Dobrá zpráva ale přišla od vídeňských kulturních institucí. I když jsou muzea, galerie a koncertní sály uzavřené, kulturní zážitky se odteď budou nabízet zdarma online. Lidé si mohou na internetu prohlédnout Albertinu či zhlédnout dřívější přenosy Vídeňské státní opery. Více než 120 mistrovských děl Egona Schieleho, Gustava Klimta i dalších vídeňských autorů z období kolem roku 1900 je na internetu dostupných také díky Leopold Museum.

Foto: WienTourismus/Paul Bauer

Vídeňská Albertina.

Maďarsko s opatřeními v závěsu

V Maďarsku mohou obchody, kavárny a restaurace od úterý pracovat jen do 15. hodiny. Omezení se netýká obchodů s potravinami, lékáren a drogerií.

Maďarský ministr zahraničních věcí v úterý vyzdvihl potřebu středoevropské vzájemnosti. Provládní deník Magyar Hírlap to uvedl ve zprávě o videokonferenci mezi ministry z Česka, Slovenska a Rakouska.

Reklama

Související témata:

Doporučované