Hlavní obsah

Jak dál s pandemií? Experti dali Česku 4 rady

Foto: Getty Images

Zaměřme se na lidi nad šedesát let, kteří nejsou naočkovaní. Patří k nejrizikovější skupině, tvrdí epidemiolog Beran.

Reklama

Přestože klesající covidová čísla vypadají velmi nadějně, Seznam Zprávami oslovení odborníci i hlavní české tváře boje proti pandemii varují před unáhleným pocitem, že jsme nad virem zvítězili nadobro.

Článek

Pandemie slábne. Na první pohled je to vidět v grafu níže, který ukazuje vývoj pozitivních případů za poslední měsíc. Maximem minulého týdne bylo 207 záchytů.

Další dlouhodobější indikátor je týdenní incidence, tedy počet nově nakažených za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Koncem minulého týdne klesla na 9. Jarní vládou schválená strategie návratu do normálního života počítala s tím, že na takto nízkých číslech se už bude řešit jen ochrana dýchacích cest.

Ačkoli tedy covidová čísla vypadají velmi slibně, Seznam Zprávami oslovení odborníci i hlavní české tváře boje proti pandemii varují před unáhleným pocitem, že jsme nad virem zvítězili nadobro.

„Největší chyba je, že to zanedbáme, ukonejšíme se, přesvědčíme se, že je všechno v pořádku a je to za námi. Pandemie za námi není. Pandemie ze své podstaty je pulzující fenomén a odchází a vrací se. Dokud bude dostatek prostoru pro cirkulaci viru a jeho různých variant, tak to nebezpečí stále hrozí,“ popsal biolog Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra Akademie věd.

A dodává, že jestli si to teď nebudeme připouštět, dožene nás to na konci léta. Na co tedy podle odborníků v příštích týdnech nezapomínat?

1. Zaměřit se na neočkované 60+

Epidemiolog a ředitel Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové Jiří Beran vidí slabinu ve stále velkém počtu nenaočkovaných lidí starších 60 let. „Základní úkol na léto je doočkovat osoby starší 60 let, protože doposud tito lidé představují 95 procent všech úmrtí a předtím jsou pět až sedm dní hospitalizováni,“ doporučuje Jiří Beran. Podle něj proto dává větší smysl zaměřit se na starší obyvatele než se snažit proočkovat dvacátníky nebo třicátníky.

„V tuto chvíli máme v České republice nad šedesát let necelých 700 tisíc lidí, kteří ještě nebyli proočkovaní. To je významné procento. Kdyby tady řádila britská mutace a ta zasáhla tyto neočkované osoby, tak by to vedlo k dvouprocentnímu úmrtí, takže by tady zemřelo třeba 14 tisíc lidí a ti by byli předtím hospitalizováni,“ varuje epidemiolog.

Foto: https://ockovani.opendatalab.cz/statistiky

Počty očkovaných dle věkových skupin.

2. Sledovat ty, kdo se i přes očkování nakazí

Zároveň epidemiolog Beran vysvětluje, že je třeba začít hlídat i počty nových sekundárních případů nákazy u osob, které nemoc prodělaly nebo jsou očkované. „Pokud se ukáže, že jakákoliv mutace překoná existující imunitu, tak je to naprosto zásadní problém,“ dodává Beran.

3. Nezanevřít na testování ve firmách

René Levínský, matematik a ředitel Centra pro modelování biologických a společenských procesů, připouští, že nemá příliš smysl plošně testovat ve chvíli, kdy je záchyt nakažených nízký jako v posledních dnech. I on ale říká, že je potřeba být ostražitý.

Ke konci června sice končí povinnost testovat zaměstnance na covid-19 v zaměstnání, ale podle epidemiologa Rastislava Maďara by stálo za to, aby lidé, kteří se vrací po dovolené do práce, absolvovali jeden až dva testy, aby došlo k včasnému záchytu onemocnění. „Zaměstnavatelé přece nechtějí, aby jim koronavirus zase uvrhl zaměstnance do karantény,“ uvedl v pořadu Ptám se já.

Matematik Levínský pak dodává, že právě pozdní zahájení testování ve firmách považuje za jednu z největších dosavadních chyb. „Ten způsob, jakým průmysl začal v březnu testovat, to hrozně pomohlo,“ konstatuje matematik a chválí současný přístup podnikatelů, který hodnotí jako zodpovědný.

„Věřím, že tito lidé si to mnohem lépe ohlídají,“ podotýká Levínský s tím, že další omezování podnikání na podzim by pro ně bylo fatální.

4. Sekvenovat

V současnosti se největší pozornost upíná k delta mutaci koronaviru, která v posledních dnech zhoršila epidemickou situaci ve Velké Británii, ač ta je v očkování mnohem dál než Česko.

A mnozí čeští odborníci tvrdí, že není otázkou, zda se rozšíří i v Česku, ale kdy se rozšíří. A abychom byli připraveni, je klíčové sekvenovat odebrané vzorky - tedy podrobit je detailní analýze, která odhalí, zda se jedná o nebezpečnou variantu koronaviru.

„My se toho velmi reálně obáváme, že to může nastat v průběhu srpna. Klidně k tomu může docházet už teď, a proto je nutné být ve střehu. Ministerstvo zdravotnictví se musí snažit veškeré anomálie co nejvíce sekvenovat, abychom včas tu indickou variantu zachytili,“ uvedl Rastislav Maďar (indická = delta mutace, pozn. red.).

O tom, že přijde další vlna, nepochybuje biochemik a vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd Jan Konvalinka. Pro Český rozhlas uvedl, že opět začnou přibývat počty nakažených. „Což uvidíme, pokud budeme testovat. Pokud nebudeme, tak to neuvidíme,“ vysvětlil důležitost preventivního testování.

„Druhá část mého odhadu je, že nebudou zaplněné nemocnice a nebudou dramatické nárůsty obětí,“ dodal optimističtěji Jan Konvalinka.

O tom, jak bude vypadat podzim, tak podle odborníků rozhodne letní testování, ale také to, zda se dobře připravíme na podzim. „Musíme hlídat vstupy na hranicích, sekvenovat a být připraveni na rozumné testování na podzim ve školách. A mít kapacity na trasování,“ shrnuje klíčové úkoly matematik René Levínský.

Reklama

Doporučované