Hlavní obsah

Pandemie ještě neskončila, miliardáři jsou však i s jachtami zpět na Riviéře

Foto: Profimedia.cz

Jachta Katara, kterou vlastní katarský emír, na nábřeží miliardářů.

Reklama

O přání ruského miliardáře Romana Abramoviče se v opulentním neoklasicistním zámku stará na 25 zaměstnanců. Ani oni se nemají špatně, generální manažerka bere údajně 20 tisíc eur měsíčně.

Článek

Není divu, že Azurové pobřeží, neopakovatelná inspirace umělců a filmařů všeho druhu, kteří psali legendy téhle zvláštní továrny na sny, láká i nejbohatší klientelu na světě. Vozí si sem své oblíbené hračky a miliardářské rozmary, luxusní vozy, jachty, krásné ženy a třeba i večírky v bollywoodském stylu.

Od Cannes až po Menton tu mají po ruce vše potřebné: nejlepší privátní luxusní pláže, michelinské restaurace, které zabírají ve světových hodnoceních první příčky, extravagantní vily a nejdražší hotelové paláce, posvěcené legendárními hosty a vzory svých miliardářských předchůdců.

Foto: Archiv hotel Belles Rives.

Legendární hotel Belles Rives v Antibes-Juan les Pins.

Stačí se zasnít nad dobou bláznivých třicátých let před fasádou hotelu Belles Rives v Antibes-Juan les Pins. Ten se stal kolébkou elegance francouzské Riviéry, když tu F. Scott Fitzgerald napsal román Něžná je noc, a přilákal tak do malé rybářské vesnice umělecké přátele i americké boháče. Jeho příběh je stejně legendární jako hosté: Picasso, Hemingway, Valentino, abychom jmenovali jen ty nejslavnější.

Sezona byla vynikající

V roce 2020 ale Riviéra zažila kvůli pandemii koronaviru o poznání méně soukromých tryskáčů a miliardářské přístavy se vyprázdnily. Více než 40 % obvyklé turistické klientely zejména v luxusním sektoru nedorazilo. Pro zdejší ekonomiku to byla velká rána, zvláště u nákladných paláců, jako je mytický Hotel du Cap Eden Roc na západním cípu Cap d’Antibes, kde si každoročně hvězdy z filmového festivalu v Cannes dělají francouzskou pobočku Hollywoodu. Návštěvnost se však letos odrazila ode dna do nečekaných čísel: Podle hodnocení regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur z pátku 27. srpna první region Francie z hlediska obsazenosti (více než 80 %) hotelů se přiblížil k rekordu z léta roku 2019.

Vlajková loď canneského luxusu hotel Martinez (The Unbound Collection by Hyatt) letos zažila mimořádnou konjunkci festivalu a letních dovolených. „Filmový festival, odložený na červenec, rozproudil naši sezonu ve velkém. Měli jsme unikátní léto a snad více klientely než kdy jindy. Hotel oproti roku 2019 dokonce navýšil obrat o 10 až 15 %,“ potvrzuje Yann Gillet, ředitel hotelu, který byl během léta kompletně obsazený. Prázdninoví návštěvníci se tu letos mísili s hvězdami, jako byla třeba herečka Jodie Foster či prezident festivalové poroty, režisér Spike Lee.

Martinez bohatým VIP hostům letos nabídl dva nové apartmány s největší plochou v Evropě s 1250 metry čtverečních v 7. patře hotelu. Cena za noc se tu počítá na desítky tisíc eur. Movití klienti se letos nově také nemusí ani dotknout nohou obyčejného chodníku. Po moři je z heliportu dopraví soukromá loď rovnou k pontonu na pláž před hotelem.

Foto: Martinez - J.F. Romero.

Hotel Martinez.

Zácpa na moři

„V současné době máme velmi dobrou návštěvnost,“ potvrzuje Olivia Gordonová, ředitelka pro vztahy se zákazníky největšího francouzského jachtařského přístavu ve Francii Port Vauban v Antibes. Mezi superjachtami kotvícími u „Quai des Milliardaires“ (nábřeží miliardářů) v posledních dnech přitahovala pozornost 110 metrů dlouhá superjachta Kaos, která patří Američance Nancy Waltonové Laurieové, dědičce supermarketového gigantu Walmart. Elegantní mistrovský kousek z dílny designéra Philippe Starcka, který koupila za více než 250 milionů eur, má kromě dalších výstřelků například obří bazén s integrovaným akváriem.

Možná ale, že není tak působivá jako nová 600milionová jachta Solaris zdejšího usedlíka Romana Abramoviče, která je dlouhá 140 metrů a nabízí dva nejsilnější jachtařské motory na světě, přistávací plochu pro helikoptéru, bazén či venkovní bar ve stylu plážového klubu. Výhled do otevřeného zálivu Baie des Anges (Andělské zátoky) směrem k Nice je dobrým barometrem, jak změřit přítomnost miliardářů.

Nedávno tu brázdila také Kismet, 95metrová superjachta, kterou vlastní americký podnikatel pákistánského původu Shahid Khan, jenž vydělal většinu svého jmění v automobilovém průmyslu. Nebo „A“ Rusa Andreje Melnichenka, největšího producenta uhlí na světě, odhadovaná na 600 milionů eur.

Dolce vita na ruský styl

Problémy s ruskou vakcínou, která není uznána francouzskými zdravotními úřady, sice trochu zkazily sladký život některých oligarchů, ale Rusové si umí poradit: Přijíždějí nepozorovaně přes Itálii tryskáčem do Janova, kde na ně čekají soukromé limuzíny. A mnoho místních si tu „užívá“ jejich výstřelků a velkorysosti.

V opulentním neoklasicistním zámku Château de la Croë na osmi hektarech pozemků na poloostrově Cap d'Antibes je pod vedením generální manažerky Delphine Cussacové 24 hodin denně k dispozici na 50 ochotných rukou. Jejich cílem je uspokojit jakékoliv rozmary majitele, bohatého šéfa klubu Chelsea Romana Abramoviče. Delphine Cussacová na tom není špatně: Žije v samostatné dépendence na ploše 400 metrů čtverečních a podle našich informací dostává plat kolem 20 000 eur měsíčně.

„Rusové nemají smysl pro proporce,“ shrnuje Cécile Rogueová, Francouzka, která už třiadvacet let organizuje výlety pro bohaté. Rusové vyžadují většinou švédské stoly, ovšem napěchované luxusními lahůdkami s humry, kaviárem a nejdražším šampaňským. A není žádnou výjimkou, když se najednou rozhodnou, že půjdou jíst do restaurace a všechno jde do koše.

Extravagance miliardářů ale zdejší úřady vždy nepotěšily, jako když v roce 2008 začal Roman Abramovič pracovat na stavbě 22metrového pontonu, aby si nemusel namočit nohy při výstupu z jachty na své panství La Croë. Když se starosta Jean Leonetti dozvěděl o podivných aktivitách potápěčů, pozastavil okamžitě práce. Přestože prefekt dal stavbě později zelenou, radnice nakonec dosáhla svého s argumentací o zachování mořského ekosystému. „Ani nejbohatší Rus nemůže provádět takové stavby na mořském území státu,“ prosadil si.

Foto: Archiv Hotel du Cap Eden Roc

Hotel du Cap Eden Roc.

Bollywood na Croisette

Samozřejmě, že Rusové nejsou na Riviéře se svými výstřelky mezi miliardáři jediní. Podobně jako saúdskoarabský král využilo i mnoho dalších svého bohatství k privatizaci celých pláží, hotelů, pořádání luxusních party, nebo se dokonce pokusili přesunout železnici.

Cannes tak nikdy nezapomene na bollywoodskou atmosféru na bulváru Croisette, když si před lety město vybraly dvě bohaté rodiny z Indie ke svatbě svých dětí, Kunal Grover a Ria Dubash. Rodina rezervovala 604 pokojů a 91 apartmánů hotelů Carlton a Marriott, oslavy trvaly tři dny, část Croisette byla pro veřejnost uzavřena a celkový účet dosáhl astronomické částky 35 milionů eur. Jediné, co radnice odmítla, byli dva sloni, kteří měli vést svatební průvod po legendárním bulváru.

Reklama

Doporučované