Hlavní obsah

Další pandemie může být za rohem a svět nemá prevenci, varuje OSN

Foto: Profimedia.cz

Testování nakažených v Bombaji, Indie.

Reklama

V situaci, kdy svět čelí pandemii koronaviru, je podle dokumentu OSN nutné se vedle boje s onemocněním rovněž zamýšlet, jak v budoucnu pandemiím předcházet. Klíčem se jeví být šetrnější k životnímu prostředí a divoké zvěři.

Článek

Podle dokumentu, který publikovala organizace při OSN IPBES, je nutné omezit lidské kontakty s divokou zvěří a hospodářskými zvířaty. Tak se zamezí přenosu bakterií ze zvířat na lidi. Rovněž by měla být zvýšená zdravotní péče poskytnutá pro ty, kteří žijí v blízkosti zvířat, která představují nebezpečí. Tento postup by měl pomoci rychlému šíření onemocnění po světě zamezit.

Podle zprávy OSN je nutné, aby se postupovalo jednotně. Prevence pandemie se stává společným tématem po celém světě. Společný přístup k pandemiím by měl být současně mnohonásobně levnější než jeho následné řešení a „léčba“.

Dokument také apeluje na lidi, aby přestali zasahovat do divoké přírody a jedli méně masa. Právě produkce masa přibližuje lidi k vznikajícím patogenům. Autoři rovněž tvrdí, že jedním z viníků pandemie je obchod s divokou zvěří, jejich konzumace a cestování po celém světě.

Zpráva také zmiňuje vládní spolupráci mezi zeměmi, která by zamezila budoucím pandemiím. Je také nutné rychle zvládat epicentra nákazy.

Text také varuje, že bez společného světového koordinovaného plánu zemře mnohem více lidí na současnou pandemii onemocnění covid-19.

16 bilionů dolarů

Na dokumentu pracovala organizace IPBES (Mezivládní panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby). Obecně se zabývá hodnocením stavu biologické rozmanitosti a ekosystémových služeb, jež biodiverzita poskytuje lidské společnosti. Byl založen v roce 2012 a sídlí v německém Bonnu. IPBES má 132 členů, patří mezi ně i Česká republika.

Zpráva podle serveru BBC varuje, že současná pandemie může do příštího léta světovou ekonomiku stát až 16 bilionů dolarů.

Preventivní opatření, jako například výrazné omezení obchodu s divokou zvěří, by stálo zhruba mezi 22 a 31 miliardami dolarů ročně. Je to sice také vysoká suma, nicméně se jedná o zlomek částky, kterou bude globální ekonomiku stát pandemie covidu-19.

Pět nových nemocí ročně

Autoři tvrdí, že nebezpečí pandemií rychle narůstá. Každý rok se objeví až pět nových onemocnění.

Podle dokumentu má více než 70 procent nových onemocnění původ ve zvířatech. Jde i o onemocnění jako ebola a zika a téměř všechny patogeny s pandemickým potenciálem, jako je HIV a nový koronavirus, který způsobuje současnou pandemii.

Onemocnění tzv. „přetečou“, tedy jsou přenosná mezi různými druhy, ke kterým dochází právě při kontaktech mezi divokou přírodou, domácími zvířaty a lidmi.

Podle zprávy viry přenášejí zejména savci a ptáci. Mohou být nositeli více než milionu neznámých virů.

Dokument dopručuje:

- sestavit expertní pandemický panel, který se bude zabývat prevencí (obdobný panel se například zabývá změnami klimatu);

- mezinárodní dohodu, která vybuduje připravenost, posílí prevenci a bude kontrolovat epicentra nákazy;

- společný přístup k zhodnocení využívání půdy, která může vést k vystavení lidí nebezpečným zvířatům.

„Pandemie se stávají stále častějšími. Bez preventivních strategií se budou objevovat stále častěji, šířit rychleji, usmrtí více lidí a budou zasahovat ekonomiku stále výrazněji,“ stojí v dokumentu. Ten zároveň kritizuje i současný přístup k řešení krize. Ta se podle zprávy spoléhá na vakcínu, a to až poté, co pandemie propukla. Pandemie covidu-19 dokazuje „pomalou a nejistou cestu“.

Omezte konzumaci masa

Doporučené omezení konzumace masa by ale mohlo přinést značné komplikace pro země, jako je například Brazílie. Produkce masa je totiž důležitým faktorem v ekonomice této země.

Od časté konzumace masa odrazují i starší dokumenty. Omezení totiž pomůže ochránit nejen divoká zvířata, ale také pomůže lidskému zdraví i enviromentální situaci. Globální oteplování je totiž podle autorů této zprávy rovněž jedním z faktorů, proč se nové nemoci objevují. Dokument zmiňuje například klíšťovou encefalitidu.

Profesor Matthew Baylis z liverpoolské univerzity, který na dokumentu nespolupracoval, řekl pro BBC, že „zpomalení degradace přírody bude stejně tak problematické pro politiky i pro veřejnost jako prevence globálního oteplování.“ Domnívá se ale, že cena ekonomická i na lidských životech, kterou celý svět za současnou pandemii zaplatí, „přiměje svět ke společné akci“. Ta by podle něj měla pomoci právě enviromentální situaci na planetě. „To je bonus,“ dodal.

Nový dokument může vyvolávat otázky nad přesností výpočtů. Jeho hlavní autor Peter Daszak ale tvrdí, že jsou čísla postavena na publikovaných vědeckých pracích. „Jistě, je těžké to předpovídat, výsledná čísla mohou být vyšší i nižší,“ řekl pro BBC. „Je ale jasné, že by prevence byla mnohem levnější.“

Nezáleží ale jen na přesvědčivosti výpočtů. Přístup k pandemii rozhodnou světoví politici.

Reklama

Související témata:

Doporučované