Hlavní obsah

Pandemie koronaviru na postupu. Jak si stojí Česko?

Foto: Mapy.cz, Seznam Zprávy

Interaktivní mapa níže v článku.

Reklama

Koronavirem se celkem nakazilo přes 15 milionů lidí, přes devět milionů se již z nemoci vyléčilo. Jak vypadají data globální pandemie ve světě?

Článek

Prezident spojených států Donald Trump nedávno ustoupil ze svého stanoviska a přiznal, že epidemie koronaviru se v zemi pravděpodobně zhorší, a doporučil nošení roušek. Čísla jeho slova jen potvrzují. USA mají momentálně nejvíce aktivních případů ve vztahu k populaci. Na 100 Američanů vychází 792 nemocných, v absolutních číslech se jedná o více než 2,5 milionu lidí, kteří byli na virus pozitivně testováni.

Nových pozitivně testovaných případů nákazy i nadále přibývá. Denně se počet případů dostal až ke čtvrt milionu. Nicméně jen ve Spojených státech přibylo ze dne na den 60 tisíc.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel hlásí vysoká čísla také Omán, kde na zmíněný vzorek populace vychází průměrně 640 aktuálně nemocných. Tmavě na mapě svítí také země Střední a Jižní Ameriky, konkrétně Honduras, potažmo Peru s Bolívií.

Při přepočtu na počet obyvatel ale mohou země s malou populací statistiky zkreslovat. Například ve Vatikánu je evidováno od začátku pandemie 12 nakažených, kteří se všichni uzdravili. Statisticky má ale Vatikán 14 981 nakažených na milion obyvatel. Populace Vatikánu je totiž 801 lidí.

Po přepočtu, tedy po vyřazení malých zemí, je nákazou nejzasaženější Chile následované Kuvajtem, Ománem a Panamou.

Z evropských zemí má nejvíce nakažených na 100 tisíc obyvatel Švédsko, které zvolilo v boji s koronavirem netradiční přístup a ze začátku nezavedlo prakticky žádná opatření. Vláda místo příkazů vydávala spíše doporučení. Ve skandinávské zemi vychází na 100 tisíc lidí 757 těch, kteří byli nebo jsou nakaženi nemocí covid-19.

Data i nadále ukazují, že pandemie zatím nejeví známky zpomalení. Nicméně z aktuálního počtu 15 milionů nakažených se 8 milionů týká jen prvních čtyř nejzasaženějších zemí. Nákaza tak má svá ohniska i na globální úrovni.

Reklama

Související témata:

Doporučované