Hlavní obsah

Pandemie letos neskončí, varuje WHO. Amerika se bojí čtvrté vlny

Foto: Profimedia.cz

Přísná opatření jsou potřeba i nadále, říká WHO. Samotné očkování zatím nestačí.

Reklama

Po sedmi týdnech opět vzrostl počet potvrzených případů po celém světě. Virus je stále ve vedení a bylo by nereálné očekávat, že pandemie skončí ještě letos, uvedla Světová zdravotnická organizace.

Článek

Je nereálné očekávat, že se letos celý svět vypořádá s pandemií koronaviru, varovala v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO). Tragédii je možné zmírnit tím, že alespoň snížíme počty hospitalizací a úmrtí, sdělil novinářům krizový expert WHO Mike Ryan. Virus je podle něj ale stále ve vedení. Po sedmi týdnech se opět zvýšil globální počet potvrzených případů.

„Myslet si, že se s tímto virem vypořádáme do konce roku, by bylo předčasné a myslím si, že dokonce nereálné,“ prohlásil Ryan na tiskové konferenci. „Ale když budeme chytří, podaří se nám snížit hospitalizace, úmrtí a další tragédie spojené s pandemií,“ dodal.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondělí uvedl, že počet nově nakažených vzrostl v minulém týdnu převážně v Evropě, v Jižní i Severní Americe a v jihovýchodní Asii.

Od rekordních denních přírůstků na počátku ledna, kdy za jediný den přibylo přes 700 tisíc případů, se počet nově nakažených snižoval. Pomalu začal opět růst od 19. února. Aktuálně přibude každý den okolo 380 tisíc nových případů, uvádí server Worldometers.

Rostoucí čísla vyvolávají obavy i ve Spojených státech. Šíření nakažlivějších mutací koronaviru může v USA vyvolat čtvrtou vlnu epidemie, varovalo s ohledem na poslední bilance americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Nová šéfka CDC Rochelle Walenskyová uvedla, že v minulém týdnu přibylo každý den asi 70 000 nových případů a 2 000 úmrtí na covid-19. Podle Walenskyové „jde o velmi vysoké číslo“.

„Tyto mutace jsou skutečně nebezpečné jak pro naše lidi, tak pro náš pokrok,“ uvedla šéfka CDC. Po celém světě koluje řada variant, vědce ale znepokojuje hlavně britská, brazilská a jihoafrická.

CDC předpovídá, že se britská mutace stane do konce března dominantní variantou v zemi. Spojené státy zaznamenaly od spuštění vakcinačního programu na začátku ledna značný pokles případů, který však podobně jako na celém světě začal opět pomalu růst. Některé americké státy proto podle šéfky CDC „předčasně“ přistoupily k uvolňování opatření. „Máme možnost zastavit potenciální čtvrtou vlnu,“ uvedla Walenskyová. „Prosím zůstaňte ve svém přesvědčení silní.“

Ve Spojených státech zatím dostalo první dávku vakcíny přes 50 milionů lidí, z nichž nejméně 25 milionů dostalo obě dávky. Aby se podařilo epidemii skutečně zkrotit, naočkováno musí být daleko více lidí, uvedlo k tomu CDC.

„Je to zklamání, ale nepřekvapuje to,“ okomentoval nepříznivý vývoj na celém světě šéf WHO. „Zdá se, že je to částečně způsobeno uvolněním některých opatření, kolujícími mutacemi a také tím, že si lidé přestali dávat pozor.“ Tedros také varoval před tím, aby se země v boji proti koronaviru spoléhaly pouze na vakcíny. Vyzval proto jednotlivé státy, aby opatření přijatá v boji s nemocí covid-19 ještě neuvolňovaly.

„Pokud se země spoléhají pouze na vakcíny, dělají chybu. Základem reakce zůstávají základní opatření v oblasti veřejného zdraví,“ dodal generální ředitel WHO.

Reklama

Doporučované