Hlavní obsah

Pandemie mění nároky studentů, říká studie. Nástupní mzdu už tak neřeší

Rozhovor s ředitelem studie TOP Zaměstnavatelé Jakubem Hořickým.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

ČEZ, Škoda Auto, Seznam.cz, Ikea. Vítězové hlavních kategorií studie TOP Zaměstnavatelé. Pořádá ji Asociace studentů a absolventů. Kandidáty do devíti kategorií nominují sami studenti, budoucí zaměstnanci.

Článek

Vysokoškoláci znovu řekli, kde by chtěli pracovat. Absolutně nejvíce hlasů bez ohledu na obor studia a studijní zaměření získala skupina ČEZ. Tato firma je současně nejžádanější mezi nejlepšími studenty technických oborů, zvítězila tedy i v oborové kategorii Energetika & Plynárenství & Petrochemický průmysl.

„Je to tím, že jde dlouhodobě o stabilní firmu a navíc se tato společnost rozkračuje, zaměstnává stále víc lidí a hlavně celorepublikově. Když to tak řeknu, tak ČEZ zaměstná lidi od elektrikáře přes právníky po marketingové specialisty, takže má široký záběr na rozdíl od regionálnosti některých jiných hráčů,“ vysvětluje perspektivu vysokoškoláků ředitel studie TOP Zaměstnavatelé Jakub Hořický.

To podstatné je podle něj i fakt, že si tento vítězný zaměstnavatel dává dlouhodobě práci potkávat se právě se studenty, kteří o výsledcích rozhodují.

Skokanem roku, tedy firma s největším posunem v hodnocení za poslední rok, je Direct pojišťovna. V kategorii Informační technologie opakovaně zvítězil Seznam.cz. Automobilový & Strojírenský průmysl ovládla také opakovaně Škoda Auto. Výsledky se tedy příliš neliší od těch z roku 2020.

Metodika studie

Studenti vyplňují odpovědi na otázky studie v online dotazníku.

Dotazník byl připraven výzkumnou agenturou GFK ve spolupráci s organizátory průzkumu. Při přípravě dotazníku byly využity profesionální zkušenosti sociologů GFK a know-how z předchozích 9 ročníků.

Pořadí společností v jednotlivých kategoriích je stanoveno dle výsledků vyplněných dotazníků.

Každý rok probíhá revize otázek v průzkumu, která reflektuje trendy v oblasti zaměstnávání studentů a absolventů vysokých škol.

Zdroj: www.topzamestnavatele.cz

Studie TOP Zaměstnavatelé poskytuje unikátní údaje českému vysokoškolskému prostředí, kdo jsou ti nejvyhledávanější zaměstnavatelé a kde by se budoucí absolventi měli ucházet o práci. Studie zároveň naznačuje firmám, jak se stát preferovaným zaměstnavatelem.

Studie TOP Zaměstnavatelé je projektem Asociace studentů a absolventů, který probíhá mezi studenty českých vysokých škol. Probíhá ve spolupráci s prestižní výzkumnou agenturou GFK, univerzitami, studentskými organizacemi a firemními partnery.

Nová doba, nové trendy

Pandemie podle ředitele studie přinesla některé změny. Především kleslo mzdové očekávání mladých lidí.

„Tři čtvrtiny studentů se spokojí s nástupní mzdou do 35 tisíc, zatímco dřív to bylo až 40 tisíc. Uvědomují si, že už si nemůžou tolik vyskakovat a trh není tolik přehřátý. Dochází jim, že ta práce má nějakou cenu,“ mluví o změně očekávání studentů ředitel studie pro SZ Byznys.

Další změnou je, že dávají přednost stabilnímu zaměstnavateli, který funguje dlouhodobě. „Chtějí atraktivního zaměstnavatele, ale už nemají příliš velkou potřebu nechat se zaměstnat ve start-upu, byť je pro ně velmi sexy,“ říká Hořický.

Podstatnou součástí je pro studenty i důraz na možnost dalšího vzdělávání, který jim daná firma umožní.

Poznámka redakce: Seznam.cz je vydavatelský dům, do kterého spadají také Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované