Hlavní obsah

Pandemie pomoc nezastavila. V době krize je to naše povinnost, říká Pánek

Foto: Člověk v tísni

Zahraniční mise Člověka v tísni.

Reklama

Zatímco svět se kvůli pandemii koronaviru z velké části zastavil, mezi těmi, kterým naopak pandemie přidělala ještě více práce, byly humanitární organizace. Jedna z českých, Člověk v tísni, teď vyhlásila sbírku SOS Svět.

Článek

Východní Evropa, střední Afrika, Blízký východ nebo jihovýchodní Asie. Česká humanitární organizace Člověk v tísni pomáhá ve dvaceti zemích světa. S příchodem pandemie koronaviru se ale působení v často rozvojových zemích zkomplikovalo. „Samozřejmě jsme museli na tuto situaci zareagovat a v některých zemích musela část lidí zůstat na home office,“ řekl Seznam Zprávám ředitel organizace Šimon Pánek. „V zásadě to ale vnímáme tak, že naší povinností je právě v době krize pracovat,“ dodává Pánek.

Humanitární týmy tak musely svou práci přizpůsobit aktuální situaci. „Naše týmy pracují na věcech spojených s osvětou, hygienou, sociálním odstupem, podporou zdravotnictví, jako například budování takzvaných isolation room, tedy dodatečných kapacit zdravotnických středisek pro lidi, kteří onemocněli nemocí covid-19,“ upřesňuje Pánek. Pomoc v každé zemi se liší. Zatímco například v Angole je hlavní náplní práce především informování o nemoci, na severu Sýrie se organizace podílela na stavbě izolací pro nemocné, distribuci hygienických balíčků nebo pomoci s výukou na dálku pro více než 15 tisíc dětí.

Organizace musela také obstarat pro své týmy ochranné pomůcky. „Ochranné pomůcky byly pro nás téměř všude, kde působíme, otázkou,“ říká Pánek. „Firma Bushman nám darovala patnáct tisíc lepších roušek. Ty nám pomohly jak tady v Česku v sociální práci, tak částečně i ve světě, kde jsme tak mohli rychleji začít pracovat v terénu,“ pochvaluje si ředitel organizace.

Člověk v tísni ve své tiskové zprávě upozorňuje, že důsledky pandemie mohou být pro nejchudší země světa ještě ničivější než samotné onemocnění. Podle OSN je reálná hrozba, že se počet lidí trpících hladem do konce roku až zdvojnásobí, celkem by tak bylo bez základních potřeb až 265 milionů lidí. Například v Sýrii ceny potravin raketově vzrostly a pro mnoho lidí nejsou dostupné už ani základní potraviny, píše se ve zprávě. „Velmi rychle musíme začít podporovat vznik nových pracovních příležitostí pro ty, kteří o příjmy přišli. Jinak jim hrozí hlad nebo upadání do dluhů, které nikdy nesplatí,“ upozorňuje ředitel humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni Jan Mrkvička.

Organizace tak po sbírce SOS Česko vyhlásila sbírku s názvem SOS Svět. Na pomoc lidem v Česku dárci přispěli částkou přes 19 milionů korun, díky čemuž mohl Člověk v tísni spustit distribuci potravinové pomoci, dluhové poradenství pro 1 200 lidí nebo doučování přes 500 dětí. „Krize nejvíc dopadá a dopadne na nejchudší a lidi, kteří se už před ní drželi jen lehce nad hladinou možnosti platit výdaje na nejzákladnější potřeby,“ vysvětluje Pánek.

Po pomoci v Česku tak organizace vyzývá k pomoci za hranicemi republiky. „V nadcházejících měsících bude Člověk v tísni podporovat úsilí rozvojových zemí zlepšit a posílit jejich zdravotnické infrastruktury a diagnostikovat a léčit pacienty,“ cituje zpráva vedoucího programů Člověka v tísni v Africe Richarda Walkera. „V práci doma budeme pokračovat, ale zároveň nechceme a nemůžeme zapomínat na situaci ve světě a měli bychom se, podle našich možností, připojit k úsilí pomoci těm, kteří to v rozvojovém světě nejvíce potřebují,“ říká Pánek.

Reklama

Související témata:

Doporučované