Hlavní obsah

Pandemie přeje seriálům. Netflixu přijde do Česka silná konkurence

Foto: Profimedia.cz

Placená platforma Disney+ sází na franšízu Star Wars a ultraroztomilého Baby Yodu. Přetáhne k sobě české diváky?

Reklama

Článek

Česko se stane kolbištěm streamovacích válek. Netflix se pokusí sesadit placené platformy HBO Max, Disney+ nebo Paramount+. Čím si chtějí české diváky získat? „Pořád záleží na lokalizaci. Češi milují dabing,“ říká Tomáš Vyskočil z Filmtoro.cz.

Doba pandemická hltání seriálů online přeje. I to je důvod, proč na scénu chtějí vstoupit další globální značky, které kolem českého trhu dosud jen kroužily. V druhé polovině roku by do Česka měly přijít platformy HBO Max a Disney+. V roce 2022 se chystá v Česku prosadit i Paramount+.

„Na to, jak jsme malý stát, tu mají diváci velký výběr. Aktuálně v Česku dominují dva hlavní streamovací hráči, Netflix a pak starší a historicky známější HBO Go. Vedle nich existují menší lokální platformy pro specifické publikum, například Aerovod nebo DAFilms. Samozřejmě svůj obsah streamují i televize, ať už komerční Nova a Prima, či veřejnoprávní ČT. Vlastní videoportály nabízí jak Seznam, tak Mall TV,“ vysvětluje v podcastu Stopáž Tomáš Vyskočil, zakladatel webů Filmtoro.cz a Edna.cz.

Jak chtějí nováčci české diváky přesvědčit, že si mají připlatit za další službu? „Historie placení za videoobsah v Česku obecně moc dlouhá není, navíc jsme nechvalně proslulí naším sklonem k ‚pirátění‘. Ale i Češi už začínají být ochotní si za kvalitní obsah připlatit. Dilema, jakou službu zvolit, ale s rostoucí nabídkou mají všichni diváci. Zdravý průměr byl dřív okolo 1,5 služby, teď se to zvyšuje na 2 předplatné,“ dodává Vyskočil.

Český divák oceňuje hlavně lokalizaci, minimálně v podobě titulků. „To je velká výhoda HBO Go (budoucí HBO Max) oproti konkurenci. Všechny své tituly má alespoň s titulky. U Netflixu to bylo hodně dlouho slabé místo, poslední dva roky se to ale zlepšuje. Češi stále milují dabing. Chtěli by ho i na Netflixu u většiny titulů, vyžadují ho i mladší diváci,“ říká filmový publicista.

Velkým lákadlem nových platforem je pochopitelně nabídka.

Radikální přístup volí HBO Max, placená platforma WarnerMedia, která v Česku nahradí HBO Go. Divákům na celém světě nabízí, že si u filmových novinek mohou vybrat. Buď na ni zajdou do kina (pokud budou zrovna otevřená), nebo se mohou dívat doma. Plánované novinky Matrix 4, Mortal Kombat, Godzilla vs. Kong nebo Duna se totiž v den premiéry automaticky objeví i na platformě.

Disney+ se zase pyšní zavedenými franšízami: superhrdinskou značkou Marvel Studios nebo Star Wars, které využívá pro své vlastní seriály. Nabízí také snímky Pixaru, dokumenty od National Geographic nebo speciální sekci Star s akčními legendami jako Smrtonosná past nebo Vetřelec. Šířkou nabídky bude zřejmě největším konkurentem rozjetého Netflixu. Méně známý brand Paramount+ bude mít horší výchozí pozici – nabízí hlavně seriály a fenomény blízké americkému publiku a nemá tak bohatý katalog. Zahrnuje sérii Mission: Impossible, Star Trek a seriály od Showtime jako Dexter nebo Californication.

Bude s takovou nabídkou a zkrácením okna mezi premiérou a dostupností online vůbec ještě důvod chodit do kina? „Multiplexy musí doufat, že je neopustí všechna studia s velkými hollywoodskými filmy a že divákům nebude vadit, že si kvůli roušce nemohou dát popcorn. Třeba tvůrci Jamese Bonda se chtějí za každou cenu do kin dostat, proto premiéru neustále posouvají. Menší kina na tom podle mě budou lépe. Cílí na skupinu nadšenců, kteří návštěvu kina vnímají jako společenskou událost s kamarády, partnery. Je šance, že se vzpamatují dříve,“ dodává Vyskočil.

Proč Netflix zatím celosvětově vyhrává a kdy natočí svůj první český seriál? Jak pandemie proměnila to, na co se díváme? A proč jsou Češi v kradení seriálů „legendární“? Poslechněte si celou Stopáž v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované