Hlavní obsah

Pandemie připravila olomoucký sloup o oslavy kvůli výročí UNESCO

Foto: město Olomouc

Ilustrační snímek.

Reklama

Pouze část z plánovaných akcí se podařilo uskutečnit olomoucké radnici v souvislosti s oslavami 20 let zapsání Sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Článek

Kvůli koronavirovým opatřením muselo město řadu z nich včetně plánovaných koncertů či videomappingu zrušit. Připomenout toto významné výročí město stihlo alespoň v první plánované etapě oslav při národním zahájení Dnů evropského dědictví.

Sloup byl zapsán na seznam světového kulturního a přírodního dědictví jako desátá česká památka před 20 lety. Na oslavy výročí, které připadá na dnešní den, se město připravovalo přes rok. Oslavy měly vyvrcholit na konci října akcí Olomouc zpívá a slaví. „Druhá plánovaná etapa oslav 20. výročí zapsání Sloupu Nejsvětější Trojice na seznam UNESCO měla zahrnovat koncerty Moravské filharmonie, festival Svátky Písní a další akce. V plánu byl také videomapping s projekcí na fasády domů, audiovizuální a laserová show,“ řekla mluvčí radnice Radka Štědrá. Konat se však kvůli koronavirovým opatřením už nemohly.

Zapsání památky na seznam UNESCO si tak město stihlo připomenout alespoň při první etapě oslav v první polovině září, kdy se v Olomouci konalo národní zahájení Dnů evropského dědictví. Týdenní program zahrnoval například koncert Moravské filharmonie i exkluzivní baletní open air program Moravského divadla. Jedním z vrcholů oslav byl videomapping a audiovizuální show promítaná na Sloupu Nejsvětější Trojice s názvem Modlitba pro Olomouc.

Radnice při příležitosti výročí nechala osadit letos při příjezdu do města uvítací cedule s logem 20 let v UNESCO. Vydala také letáky o této památce a nechala například vytvořit aplikaci pro chytré telefony s názvem Skryté příběhy, dodala mluvčí radnice.

Sloup Nejsvětější Trojice je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner. Barokní sloup byl postaven v letech 1716 až 1754. Podle zástupců radnice je sousoší díky zápisu na seznam UNESCO magnetem pro turisty z celého světa, do Olomouce míří kvůli tomu i turisté z Japonska, Číny nebo Jižní Koreje.

Reklama

Doporučované