Hlavní obsah

Pandemie se nejvíce dotkne samoživitelů. Přijdou o práci a bydlení

Foto: Getty Images

Jak dopadne pandemie na rodinu v Česku? Ilustrační fotografie.

Reklama

Studie odpověděla na otázky, jak dopadne pandemie koronaviru na rodiny v Česku.

Článek

Pandemie koronaviru se dotkla snad téměř každé rodiny v Česku. Až skončí, bude mít nejspíše další dopady.

Podle názoru odborníků se rodiny budou nejvíce potýkat s tím, že někteří z jejich členů přijdou o práci anebo se zadluží. Uvádí to studie, kterou vypracovaly Nadace Sirius a firma Median.

Ty společně oslovily více než sto odborníků: šlo třeba o lidi působící v sociálních službách, komunitních centrech, azylových domech, školách, psychology nebo dětské lékaře.

A ptali se jich, jak právě pandemie koronaviru změní situaci v českých rodinách.

Jak se uvádí v této studii, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, největší nárůst problémů v rodinách s dětmi odborníci očekávají v souvislosti se zhoršující se ekonomickou situací.

Více než padesát procent odborníků očekává, že se výrazně zvýší počet rodin, které budou řešit ztrátu zaměstnání nebo snížení příjmů. Zhruba pětina expertů pak to, že se výrazně zvýší i počet rodin, které přijdou o bydlení.

O bydlení by pak mohli nejpravděpodobněji přijít samoživitelé.

„Rodiny samoživitelů obecně považují odborníci za nejzranitelnější, budou podle nich čelit výrazně větším problémům než ostatní rodiny, a to i v oblastech, které s finanční a majetkovou situací přímo nesouvisí, jako jsou závislosti nebo rizikové chování dětí,“ uvedli ve studii její autoři, kterými byli Dana Lipová, Roman Petrenko, Pavel Charamza a Přemysl Čech.

Foto: Median a Nadace Sirius, Seznam Zprávy

Odborníci uvedli, zda se zvýší počet rodin, které přijdou o práci nebo bydlení.

Podle tohoto průzkumu si také téměř čtyřicet procent odborníků myslí, že se výrazně zvýší počet fyzicky nebo psychicky vyčerpaných rodin. Výrazný nárůst depresí, nebo dokonce psychické onemocnění očekávají experti u pětiny rodin.

„Zvýšenou poptávku po službách očekávají odborníci ve všech oblastech podpory. Největší nárůst poptávky předpokládají u služeb psychologů a psychiatrů, u sociálně aktivizačních služeb pro rodiny a služeb manželských a rodinných poraden,“ píše se ve studii.

Na druhou stranu však pandemie koronaviru má mít podle této studie i pozitiva. Třeba více než sedmnáct procent odborníků očekává, že se výrazně zvýší počet lidí, kteří se budu zajímat o své zdraví. Dalších pětašedesát procent pak čeká v této souvislosti zlepšení. Nikdo neřekl, že se situace zhorší.

Foto: Median a Nadace Sirius, Seznam Zprávy

Odborníci uvedli, zda se zvýší počet lidí, kteří se budou starat o své zdraví.

Přitom kvůli pandemii koronaviru klesl o zhruba třetinu počet návštěv Čechů u lékařů. A podle některých lékařů se tím zanedbávají zdravotní problémy, které mohou mít později vážnější dopady.

Studie odhaduje, že se také rodiče více zapojí do vzdělávání dětí. „Podobně pozitivně vidí ochotu rodin trávit čas společně, kdy přes šedesát procent oslovených očekává větší ochotu ke společnému trávení času v rámci rodiny v budoucnu,“ napsali autoři do studie.

Nejvíce oslovených expertů však došlo k závěru, že nejméně budou ochotní lidé po koronavirové krizi pomáhat neziskovým organizacím. Dvacet procent odborníků očekává, že se situace v této souvislosti zhorší. Dalších šest dokonce došlo k závěru, že se zhorší výrazně.

Reklama

Doporučované