Hlavní obsah

Pandemie si vybírá další oběti. V Česku zemřelo více lidí, než říká statistika

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Na oběti nejenom jarní vlny koronaviru vzpomínali lidé na Staroměstském náměstí. Ilustrační fotografie.

Reklama

Koronavirus si v Česku vyžádal již více než 31 tisíc obětí. Celosvětově covidu-19 podlehlo přes pět milionů lidí. Odborníci jsou však přesvědčeni, že celkový počet zemřelých je ještě vyšší.

Článek

Šíření koronaviru v Česku v posledních týdnech zrychluje, roste počet nově potvrzených případů nákazy i počet hospitalizovaných. V souvislosti s tím narůstá i počet zemřelých na covid-19, který v neděli překročil hranici 31 tisíc.

Hranici tří desítek tisíc obětí covidu-19 Česko překonalo v polovině května. Následně se od června až do začátku října ve statistikách objevovaly většinou jednotky úmrtí za den. Na koronavirus nikdo nezemřel naposledy 27. září. Koncem října se už počty zemřelých pohybovaly kolem dvaceti úmrtí za den, v minulém týdnu pak vzrostly nad 40.

Odborníci však uvádějí, že covid-19 si v Česku vyžádal více obětí. Argumentují přitom nadúmrtími, tedy nárůstem úmrtí oproti dlouhodobému průměru.

„Ukazatel nadúmrtnosti lze považovat za velmi vhodný ukazatel porovnávání dopadů pandemie jak v jedné zemi, tak mezi zeměmi či regiony. Umožňuje porovnat úroveň úmrtnosti mezi dvěma vymezenými obdobími a zahrnuje všechny zemřelé bez ohledu na kódování příčiny smrti,“ vysvětlila již před časem pro Seznam Zprávy Dagmar Dzúrová, profesorka z Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity.

vyšším počtu zemřelých mluvil v neděli také Milan Kubek, prezident České lékařské komory, v rozhovoru pro Radiožurnál: „Těch 31 tisíc, to je statistika. Ve skutečnosti víme, že umřelo o několik tisíc lidí víc, takže přibližně si covid vybral asi 41 tisíc obětí. Je to ta podzimní vlna loňského roku, kdy řada seniorů umřela v domácím prostředí, aniž se u nich stanovila diagnóza.“

Více než pět milionů lidí, nejvíce obětí má USA

Celosvětově na covid-19 zemřelo již více než pět milionů lidí. Vyplývá to z údajů John Hopkins University, s jejímiž daty pracuje i portál Our World in Data. Statisticky zaznamenaný počet obětí na koronavirus tak například odpovídá téměř celé populaci Slovenska (necelých 5,5 milionu obyvatel).

Také v tomto případě ale odborníci uvádějí, že celkový počet obětí koronaviru je vyšší. Například epidemiolog Denis Nash z City University v New Yorku pro New York Times odhadl, že skutečný celosvětový počet obětí koronaviru by mohl být oproti uváděnému číslu až dvojnásobný.

Největší počet obětí si podle dostupných statistik vyžádal covid-19 v USA, Brazílii, Indii, Mexiku a Rusku. Zemřelí v těchto zemích tvoří téměř polovinu všech obětí koronaviru.

V přepočtu na milion obyvatel zemřelo nejvíce lidí na covid-19 v Peru, Bulharsku, Bosně a Hercegovině, Severní Makedonii a v Černé Hoře. Česko je v tomto případě sedmou nejvíce zasaženou zemí.

Varování pro Evropu

Evropská sekce Světové zdravotnické organizace (WHO) v minulém týdnu varovala, že současné tempo šíření koronaviru v Evropě je velmi znepokojující a mohlo by do února vést k dalšímu půl milionu úmrtí. Dosud v tomto regionu podle WHO zemřelo v souvislosti s onemocněním covid-19 1,5 milionu lidí.

„Evropa je zpátky v epicentru pandemie, kde byla před rokem,“ prohlásil šéf evropské sekce WHO Hans Kluge. „Každá země v Evropě a ve Střední Asii nyní čelí vážné hrozbě nové vlny epidemie covidu-19 nebo už s ní bojuje,“ dodal.

Reklama

Doporučované