Hlavní obsah
Online

Belgická policie zadržela 20 protestujících proti nočnímu zákazu vycházení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V belgickém městě Lutychu po sobotním protestu proti nočnímu zákazu vycházení v době koronaviru policie zadržela 20 osob, napsala dnes agentura AFP s odvoláním na místní policii. Podle belgického tisku se pochodu zúčastnilo 400 až 500 lidí, čtyři policisté a tři demonstranti byli zraněni.

- Německo za sobotu zaregistrovalo 14 611 nákaz koronavirem SARS-CoV-2, zatímco bilance obětí covidu-19 tam narostla o 158 mrtvých. Počet nových infekcí je nižší než minulou sobotu, v případě nově nahlášených úmrtí je tomu naopak.

- V Brazílii bylo za 24 hodin zaznamenáno 51 922 nových případů nákazy koronavirem, oznámilo v sobotu podle agentury Reuters místní ministerstvo zdravotnictví. Denní bilance nakažených tak dosáhla nejvyšší hodnoty za posledních několik týdnů. Přibylo také 587 úmrtí spojených s covidem-19, tedy asi o 200 více než minulou sobotu. Naposledy Brazílie zaznamenala vyšší přírůstek potvrzených nákaz 3. října.

  • Indonésie hlásí rekordní nárůst počtu případů nákazy

    Indonésie v neděli zaznamenala rekordní denní nárůst nakažených covidem-19, přibylo 6 267 případů. Celkem se v zemi nakazilo 534 266 lidí, ukázaly údaje pracovní skupiny COVID-19. Pro zemi to bylo třetí rekordní maximum za týden. Zemřelo dalších169 lidí, přičemž celkový počet úmrtí vzrostl na 16 815. Indonésie má nejvyšší počet případů a úmrtí v souvislosti s covidem-19 v jihovýchodní Asii.

  • Británie hlásí nižší přírůstek nákaz koronavirem i úmrtí

    Velká Británie v neděli podle Reuters ohlásila 12 155 nových případů nákazy koronavirem a 215 nových úmrtí. U obou údajů došlo ke snížení oproti sobotě, kdy země objevila 15 871 nových případů a zemřelo 479 lidí.

    Britské úřady hovoří o mírném slábnutí epidemie, reprodukční číslo je nyní nižší než jedna – 100 infikovaných tedy v průměru nakazí méně než 100 dalších osob. V Anglii ve středu skončí celostátní uzávěra a nahradí ji třístupňový systém regionálních opatření.

  • Fauci: Američané, kteří o svátku cestovali, by měli do karantény

    Američané, kteří tento týden o svátku Díkůvzdání cestovali, by se měli nechat testovat na koronavirus a případně nastoupit do karantény. Řekl to odborník na infekční choroby a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci. Očekává po svátcích novou vlnu nákaz.

    „Za dva, tři týdny můžeme být svědky nové vlny koronaviru, která se připojí k té nynější,“ řekl Fauci v rozhovoru se stanicí ABC.

    V USA se od začátku epidemie koronavirus potvrdil u více než 13 milionů lidí a s covidem-19 tam zemřelo přes 266 000 pacientů.

  • New York 7. prosince otevře základní a speciální školy

    Město New York 7. prosince znovu vpustí žáky do škol. V neděli to uvedl starosta města Bill de Blasio, který tím změnil své předchozí rozhodnutí školy zavřít. Osobně se od příštího týdne bude vzdělávat téměř 200 000 studentů předškolních, základních a speciálních škol, píše web Politico.

    Studenti středních škol budou pokračovat v distančním vzdělávání. Podle de Blasia je u nich pravděpodobnější, že onemocnění covid-19 rozšíří, navíc se na virtuální třídy dokážou lépe aklimatizovat.

  • V Rakousku po konci koronavirových opatření překotné otevírání nenastane

    Až v Rakousku 7. prosince skončí současná přísná opatření proti koronaviru, žádné překotné otevírání nenastane. Masivní omezení potrvají dál. V rozhovoru pro nedělní vydání listu Kleine Zeitung to řekl kancléř Sebastian Kurz.

    Zatím není jasné, co to bude znamenat pro rakouský lyžařský průmysl, který je základním kamenem tamního cestovního ruchu, jenž tvoří 15 procent hospodářského výkonu země.

  • Zdravotníci ve Španělsku vyšli do ulic na protest proti škrtům

    Lékaři a zdravotní sestry vyšli v neděli ve Španělsku do ulic a při tanci a za zvuku bubnů protestují proti škrtům v rozpočtu na zdravotnictví, píše agentura Reuters. Na 4000 protestujících prošlo Madridem, městem nejhůře zasaženým epidemií covidu-19. Zdravotníci, při protestu pečlivě dodržující dvoumetrové rozestupy, jsou přesvědčeni, že je vláda v jejich boji s epidemií nechala samotné.

    Konzervativní regionální vláda v Madridu odmítá, že by připravovala škrty ve zdravotnictví, píše Reuters. Na nedodržování vládních opatření upozornil fotograf, který ve španělských médií uveřejnil fotku davů lidí na vánočních nákupech. Fotografii doplnil ironickým tweetem „V Madridu si dáváme na covid velký pozor“, píše Reuters.

  • Papež František nabádal věřící ke skromné oslavě Vánoc

    Papež František dnes o první adventní neděli nabádal v modlitbě Anděl Páně věřící k prostému oslavení letošních vánočních svátků v podmínkách koronavirové pandemie. Podle agentury DPA vyzval k jednoduchosti, k pozornosti vůči bližním a k prosté modlitbě v kruhu rodiny.

    Nejvyšší představitel katolické církve věřící povzbuzoval, aby za nynější pandemie a ekonomické krize, jež v mnohých lidech vyvolávají strach a obavy, nepodléhali pesimismu a neupadali do apatie a uzavřenosti. Období adventu je „časem naděje“, zdůraznil papež. „Bůh je na naší straně, aby nás podpořil, aby nás provázel, aby nám dodal odvahy v dobách utrpení a velkých zkoušek,“ dodal.

  • Švýcarská média kritizují plány na uzavření lyžařských středisek

    Švýcarská média kritizují plán politiků uzavřít letos v zimě z obav před šířením nákazy všechna evropská lyžařská střediska, který prosazuje především německá kancléřka Angela Merkelová. Švýcarsko i Rakousko podle to nich postihne hůře než Německo. Zájem o pronájem švýcarských apartmánů na prosinec přesto roste. Do švýcarského tisku nahlédla agentura DPA.

    Podle nedělního vydání deníku Neue Zürcher Zeitung (NZZ am Sonntag) činí švýcarská vláda dobře, že tlaku německé kancléřky nepodléhá a trvá na otevření lyžařských center. „K obecnému zákazu lyžování není důvod. Ve prospěch tohoto sportu hovoří, že se provozuje venku, kde je riziko slabé,“ uvádí list. Choulostivým aspektům jako je stravování nebo čekání ve frontách lze podle jeho názoru předejít nákupem vstupenek na internetu, povinnými rouškami a zákazem pití alkoholu.

  • Německo rozhodně o další změně opatření až v lednu

    Na začátku ledna přehodnotí německá vláda případně uvolnění protipandemických opatření v zemi, píše agentura Reuters. „V lednu uvidíme, co bude znovu možné a co bude muset zůstat zavřené,“ cituje agentura předsedu vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Lasche. Německá vláda původně rozhodla o prodloužení opatření do 20. prosince, nakonec zřejmě potrvají nejméně do ledna.

  • Ve Francii se stát a církev přou o počet osob na mších

    Francouzský nejvyšší správní soud nařídil dnes vládě, aby do tří dnů přezkoumala svůj výnos, kterým omezuje počet věřících na náboženských obřadech na 30 osob. Na soud se v pátek obrátili představitelé katolické církve, kteří opatření považují za „ne nezbytné, nepřiměřené a diskriminační“, napsala dnes agentura AFP.

    Ve Francii platí od soboty mírnější opatření v rámci boje s epidemií covidu-19, otevřela se například většina obchodů. Pro náboženská setkání stát určil hranici 30 osob na jednom místě, ale vzhledem k velikosti kostelů to představitelé katolické církve považují za zbytečně přísné. O možnosti změnit toto omezení bude premiér Jean Castex jednat v neděli večer se zástupci Francouzské biskupské konference.

  • Maďarsko hlásí rekordní počty nakažených i zemřelých

    V Maďarsku za sobotu přibyly rekordní počty osob nově nakažených koronavirem SARS-CoV-2 i zemřelých pacientů s nemocí covid-19, kterou koronavirus vyvolává. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil vládní web koronavirus.gov.hu.

    Testy během prvního víkendového dne v Maďarsku nově potvrdily koronavirovou infekci u 6819 lidí, což je v zemi s téměř deseti miliony obyvatel nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Doposud nejvyšší je i denní počet 156 úmrtí spojených s koronavirem. Je to přitom smutný rekordní údaj druhý den po sobě - za pátek zemřelo 152 pacientů.

  • V Belgii zatkli 20 protestujících proti nočnímu zákazu vycházení

    V belgickém městě Lutych po sobotním protestu proti nočnímu zákazu vycházení v době koronaviru policie zadržela 20 osob, napsala dnes agentura AFP s odvoláním na místní policii. Podle belgického tisku se pochodu zúčastnilo 400 až 500 lidí, čtyři policisté a tři demonstranti byli zraněni.

    Ve Valonsku, jižní části Belgie, platí noční zákaz vycházení od 22 hodin do 6 hodin. V sobotu večer ve 22:15 začala podle AFP policie účastníky pochodu legitimovat, protože zákaz porušovali. Přibližně 350 osob své průkazy totožnosti policii ukázalo dobrovolně, dalších 50 musela policie odvést na služebnu a jejich totožnost ověřit, se všemi policie sepisuje protokoly, píše server RTBF.

  • Musíme se spojit, nosme roušky, vyzývají Biden a Harrisová

    „V zájmu své země a své komunity, noste roušky,“ vyzvala Američany na Twitteru budoucí americká viceprezidentka Kamala Harrisová. „Musíme se spojit jako národ a sjednotit se kolem našeho společného cíle, a tím je porazit tento virus,“ uvedl na Twitteru budoucí americký prezident Joe Biden.

  • Hongkong hlásí nejvyšší čísla za téměř čtyři měsíce

    Hongkong v neděli ohlásil 115 nových infekcí covidu-19, z toho 109 lokálně přenášených. Jedná se o nejvyšší hodnotu za téměř čtyři měsíce, píše agentura Reuters.

  • Do obchodů v USA přišlo na černý pátek o 52 pct. méně zákazníků

    Do kamenných obchodů ve Spojených státech přišlo během slevové akce ‚černý pátek" (Black Friday) z obav před koronavirem o 52,1 procenta méně zákazníků než loni. Tržby na internetu ale ve stejný den stouply o 21,6 procenta a byly opět rekordní. S odkazem na údaje společností Sensormatic Solutions a Adobe Analytics o tom píše web CNBC.

  • Na Slovensku přibylo 1100 případů nákazy a 18 úmrtí

    Pozitivita PCR testů v zemi činí 14,59 %. Počet vyléčených pacientů vzrostl o 2103, píše Denník N.

  • V Singapuru se narodilo dítě s protilátkami proti covidu-19

    Žena v Singapuru, která se na jaře během těhotenství nakazila covidem-19, porodila dítě, které má v těle protilátky proti novému koronaviru, píše Reuters. Jestli se z matky přenesly na plod pouze protilátky, nebo se plod nakazil covidem-19 a protlátky si vytvořil sám, zatím není jasné.

  • Křesťanské církve v Německu během adventu více využijí televizi

    Katolická církev a evangelická církev v Německu chtějí vzhledem k pokračující pandemii ke kontaktu s věřícími během vánočního času více využít televizi. Každou adventní neděli budou bohoslužby vysílat veřejnoprávní stanice ARD a ZDF, na Štědrý den je pak v plánu vícero katolických, evangelických i ekumenických pobožností.

    „K milionům lidí se takto do jejich domovů dostane adventní a vánoční nálada. I přes koronavirovou krizi můžeme společně slavit mše a prožít pospolitost a jednotu,“ říká stuttgartský biskup Gebhard Fürst, který má v Německé biskupské konferenci (DBK) na starost otázky médií.

  • Děti letos přijdou o tradiční posezení u Santy

    V kanadském městě Kingston v Ontariu jsou děti od Santy Clause kvůli riziku nákazy koronavirem oddělené plexisklem, uvádí AFP.

  • V Mexiku přibylo znovu více než deset tisíc nakažených

    Počet nových případů nákazy v Mexiku se drží nad deseti tisíci, píše Reuters. Za posledních 24 hodin přibylo 10 008 nových případů, zemřelo 586 lidí. Dosavadní rekord 12 081 ohlásila země předchozí den, vyšší počty jsou ale podle úřadů způsobené vyšším počtem testů. Země zatím eviduje přes 1,1 milionu nakažených od počátku pandemie, zemřelo 105 459 lidí, obě čísla ale mohou být vyšší, upozorňuje ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy