Hlavní obsah

Pandemii se dalo předejít. Reakce ale měla přijít dřív, soudí vyšetřovatelé

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Katastrofální pandemii koronaviru se dalo předejít, pokud by byly brány v potaz varovné signály a reakce by bývala přišla rychleji. Loňský únor byl „měsícem ztracených příležitostí“, soudí mezinárodní vyšetřovací panel.

Článek

Pandemii covidu-19 se dalo předejít, shodli se členové globálního vyšetřovacího panelu, který se zabýval reakcí světa na pandemii covidu-19.

Předsedala mu bývalá premiérka Nového Zélandu Helen Clarková a Ellen Johnsonová Sirleafová, bývalá prezidentka Libérie. Obě ženy uvedly, že k „slabým krokům došlo na všech frontách“. Příprava byla nekonzistentní, podfinancovaná a výstraha před katastrofou moc pomalá.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dle jejich závěrů neměla dostatečné slovo. „Chybělo také politické vedení,“ píše se ve zprávě. WHO podle Clarkové ve spolehlivém fungování „bránily mezinárodní zdravotnické předpisy a postupy“. Předpisy, které upravují, kdy může WHO vyhlásit stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu, byly přijaty v roce 2007. Zavazují WHO k důvěrnosti a ověřování, což podle odborného panelu bránilo rychlému jednání.

Clarková označila loňský únor za měsíc ztracených příležitostí odvrátit pandemii proto, že se řada států rozhodla nezasáhnout a vyčkávat. Dodává, že státy začaly konat až v momentech, kdy covid-19 začal ovlivňovat chod lokálního zdravotního systému.

Během „ztraceného měsíce“ února 2020 se podle zprávy měly země na pandemii připravovat. Některé tak učinily a utrpěly mnohem méně než ty, které tak neučinily. „Země, které měly ambice agresivně omezit a zastavit šíření nákazy, ukázaly, že je to možné,“ uvádí zpráva.

Vyšetřovací panel doporučil vznik „rady pro globální zdravotní hrozby“, kterou by vedly hlavy států a která by v období mezi mimořádnými událostmi zajišťovala společná protipandemická opatření. WHO musí podle zprávy mít větší pravomoci a více finančních prostředků.

Autoři zprávy uvedli, že jsou „hluboce znepokojeni“ současnou vysokou mírou šíření koronaviru a počtem jeho mutací. „Každá země musí přijmout nezbytná opatření k omezení šíření,“ uvádí se ve zprávě. Země, které mají pro vlastní potřebu vakcín dostatek, se musí zavázat, že do 1. září poskytnou nejméně 1 miliardu dávek vakcín iniciativě Covax, která má garantovat, že se vakcíny dostanou i do chudších zemí.

„Situaci, ve které jsme dnes, se dalo předejít. Vypuknutím nového patogenu Sars-CoV-2 nastala katastrofická pandemie, která dosud zabila více než 3,25 milionu lidí a nadále ohrožuje životy a živobytí po celém světě. Je to způsobeno nesčetnými pochybeními, mezerami a zpožděními v připravenosti a reakci. Stalo se tak i proto, že jsme se nepoučili z minulosti. Naše zpráva ukazuje, že většina zemí světa nebyla na pandemii jednoduše připravena,“ uvedla Sirleafová. Dodala, že se musí jednat urgentně.

Generální ředitel WHO nechal zprávu podle webu The Guardian zpracovat na popud členských států, které na Světovém zdravotnickém shromáždění v květnu loňského roku vyzvaly k nestrannému přezkoumání toho, co se stalo a co by se dalo z aktuální pandemie vyvodit.

Zpráva odborného panelu uvádí, že Čína nový virus identifikovala okamžitě, když se na konci roku 2019 objevil. „Při zpětném pohledu na období na konci prosince 2019 lze říct, že lékaři ve Wu-chanu jednali rychle, když rozpoznali abnormální případy zápalu plic,“ uvedla Sirleafová. Z Wu-chanu podle ní vyšly včasné varovné zprávy, které „rychle zachytily sousední oblasti, země, média i WHO.“

Reklama

Doporučované