Hlavní obsah

Pandora Papers: Co si Babiš za 14 milionů eur pořídil

Foto: Investigace.cz, Zuzana Šotová

Vstup do Babišova jihofrancouzského sídla Château Bigaud.

Reklama

Firmy v Monaku, na Britských Panenských ostrovech a ve Washingtonu mají jedno společné – v pozadí za nimi stojí Andrej Babiš. Právě přes ně si kupoval své francouzské nemovitosti.

Článek

Nemovitosti v městečku Mougins v jihofrancouzském departementu Alpes-Maritimes koupila 25. září 2009 monacká společnost SCP Bigaud. Prodejní cena činila 14 milionů eur (asi 365 milionů korun). Jak odhalilo mezinárodní vyšetřování investigativních novinářů, existovala tehdy firma pouhý měsíc.

Jen pár dnů před transakcí dorazilo na její konto 15 milionů eur z Britských Panenských ostrovů, odesílatelem byla společnost Blakey Finance Ltd. Ta si peníze, jež poslala do Monaka, půjčila pro změnu ve Washingtonu od firmy Boyne Holdings LLC, která je vlastníkem monacké společnosti. Kruh se tak uzavřel. Za všemi třemi společnostmi stojí jediná osoba – Andrej Babiš, píše novinář Abdelhak El Idrissi, člen investigativní buňky stanice Radio France, partnera v projektu Pandora Papers.

Investigativci popisují, co si za oněch 14 milionů eur Babiš pořídil. Domy zvané Château Bigaud a Casa Bigaud se rozkládají na pozemku o rozloze tří hektarů. Château Bigaud má čtyři ložnice s dvěma šatnami a dvěma koupelnami. V podzemí je kulečníkový sál, kinosál, tělocvična se sprchou, sauna a vinný sklípek. Stejně jako u podobných luxusních nemovitostí v regionu ani zde nechybí bazén.

V době nákupu byla stavba Château Bigaud dokončená, Casa těsně před dokončením. Francouzský výraz château sice znamená zámek, v tomto případě ale nejde o historické stavby, výraz se používá i pro honosnější novostavby.

Snaha utajit původ peněz

Proč tedy pozdější český premiér zakládal tři různé firmy spadající pod různé jurisdikce jen proto, aby si koupil nemovitosti ve Francii? Podle investigativních novinářů za tím může stát snaha o utajení původu peněz a vytvořit zdání, že jde o legální finanční operaci. Investigativní tým se snažil získat vysvětlení i od samotného Babiše, ten ale na jejich otázky nereagoval.

Důležitou roli hrál v celé transakci francouzský advokát Frédéric Barth. Jeho kancelář komunikovala s panamskou advokátní kanceláří ALCOGAL (Alemán, Cordero, Galindo & Lee), která se specializuje na zakládání firem v daňových rájích.

Barth zajišťoval e-mailové spojení mezi firmami, objednávky dokumentů i výše zmíněnou 15milionovou půjčku mezi firmami. Ve Francii napsané dokumenty pak musel podepsat manažer a poslat je poštou.

Jak podotýká stanice France Inter, Barth má mezi svými klienty několik dalších, kteří mají konta na Britských Panenských ostrovech. Z daňového ráje těžil ostatně i sám advokát, a to nejméně do roku 2011 prostřednictvím společnosti Oaxwood Limited.

Barth má od roku 2019 realitní kancelář obchodující s luxusními nemovitostmi a sídlící na slavné promenádě Croisette v Cannes na francouzské Riviéře. Novinářům žádné podrobnosti s odkazem na profesní tajemství neřekl a není ani jasné, zda i nadále spravuje nemovitosti českého premiéra.

Výše zmíněná panamská advokátní kancelář ALCOGAL zařadila v roce 2016 Andreje Babiše mezi takzvané PEP (politicky exponované osobnosti). Advokáti se obávali vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který se zabývá zneužíváním evropských fondů ze strany českého premiéra.

Reklama

Doporučované