Hlavní obsah

Pandora Papers: Stopy vedou k Putinovi. Peníze možná střádá i přes přátele

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Přestože Pandora Papers nepřináší přímé informace ohledně vlivu a moci ruského prezidenta Vladimira Putina, odkrývají podezřelé finanční přesuny v jeho blízkém okruhu.

Článek

Pro movité Rusy se díky klimatu i daňovým podmínkám stává rájem městský stát Monako, kam se mnoho z těch nejbohatších uchyluje. „Je to Moskva na moři. Mentalita je se ukázat,“ popisuje aktuální situaci lokální právník Dominic Anastasis pro britský list The Guardian. Hlavním důvodem jsou podle něj především významné daňové úlevy. „Nikdo se neptá, odkud jsou vaše peníze. Není tu kultura kontrolování. Nepředkládáte daňové přiznání,“ dodává.

Pandora Papers tak například odhalily, kdo stál na začátku milénia za nákupem lukrativního čtyřpatrového bytu v hodnotě 3,6 milionů dolarů v těsné blízkosti slavného kasina. Ten původně koupila offshorová společnost z Britských Panenských ostrovů Broockville Development Ltd. Jeho skutečnou majitelkou se nicméně stala v roce 2003 tehdy 28letá Světlana Krivonogichová, která je považovaná za jednu z Putinových milenek, se kterou má, přestože to sám nikdy nepotvrdil, dceru.

Krivonogichová, původem z chudé rodiny, se za pár let stala velice bohatou. Její majetek se odhaduje na 100 milionů dolarů. Vlastní nemovitosti v Moskvě, Petrohradu, Monaku, ale například i jachtu. S jejími podnikatelskými aktivitami jí pomáhala konzultační společnost Moores Rowland sídlící v Monaku.

Služby společnosti zaměřující se na účetnictví a daňové poradenství využívá přes dvacet let i blízký Putinův přítel z devadesátých let Gennadij Timčenko, jehož majetek Forbes odhaduje na 22 miliard dolarů.

Kamarád z dětství si přišel na 550 milionů

Timčenko se s Putinem zná dlouho. Ještě když Putin působil na odboru zahraničních vztahů petrohradské radnice jako regionální politik, poskytl Timčenkovi licenci na vývoz ropy do zahraničí. Ten pak následně spoluzaložil ropnou společnost Gunvor, která vyváží z Ruska ropu v hodnotě milionů dolarů.

Pandora Papers – vše, co potřebujete vědět

Foto: Seznam Zprávy

Co všechno zjistili investigativní novináři? Jak se případ týká premiéra Andreje Babiše? Přečtěte si ve speciálu Pandora Papers.

Podle některých kritiků na vývozu ropy profituje i Putin jako nečinný společník. Ten to ale dlouhodobě popírá. O jeho angažmá ve vývozu nerostných surovin dříve spekulovaly i Spojené státy. Ty mimo jiné za vlády bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy v roce 2014 zařadily podnikatele Timčenka na svůj sankční seznam.

Pandora Papers dále odhalily, že Timčenko a další dva partneři byli registrováni jako majitelé ropné společnosti International Petroleum Products (IPP), soukromé společnosti s kořeny ještě v SSSR. I té poskytovala služby společnost Moores Rowland. Poté, co se stal Putin v roce 2003 prezidentem, se trio rozpadlo a všichni z funkcí odstoupili. Krátce na to je nahradil i tentokrát Putinův kamarád z dětství Petr Kolbin. Ten se stal ředitelem IPP i přesto, že do té doby neměl s podnikáním zkušenosti. Poté, co do byznysu vstoupil, si přišel až na 550 milionů dolarů. Moores Rowland mu podle Pandora Papers například pomáhala otevřít účet na jméno offshorové firmy ve Švýcarsku nebo v Singapuru.

Ne všichni se nicméně domnívali, že je nashromážděný majetek opravdu Kolbina. „Byl to obyčejný člověk z Petrohradu. Řídil Toyotu. Létal Aeroflotem. Měl malého psa. Sám mi řekl: ‚Nejsem žádný podnikatel,“ uvedl ruský novinář Roman Šlejnov, který s Kolbinem v roce 2012 mluvil. „Kolbin měl u sebe neustále telefon. Volávali mu vážení soudruzi a říkali mu, co má podepsat,“ dodává.

Pochyby o vlastnických poměrech společnosti Gunvor vznesl i ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj. „Putin je chytrý. Nemůžete očekávat, že najdete účet na jeho jméno,“ uvedl jeho zástupce Leonid Volkov. „Pokud narazíte na Kolbina, musí vám být sakra jasné, že se jedná o Putinovy peníze,“ dodává.

Reklama

Doporučované