Hlavní obsah

Pane Fasele, snad mě slyšíte. Běloruští sportovci chtějí zrušit MS v hokeji

Foto: Profimedia.cz

Kremlu běloruská diktatura nevadí. O víkendu se na moskevském Rudém náměstí hrál přátelský zápas mezi týmy ruského a běloruského ministerstva pro mimořádné situace.

Reklama

Květnové mistrovství světa v hokeji by se mělo uskutečnit v Bělorusku, kde režim diktátora Alexandra Lukašenka násilím potlačuje protesty a vězní mimo jiné i řadu sportovců. Český hokej se tím, zdá se, moc nezabývá.

Článek

Běloruského diktátora Alexandra Lukašenka vyloučil před 14 dny Mezinárodní olympijský výbor ze všech svých akcí. Stejně jako Evropská unie ho už nepovažuje za legitimního vůdce své země. Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF) má ale jiný názor – navzdory současnému dění v Bělorusku stále váhá s květnovým mistrovstvím světa, které má kromě Lotyšska hostit právě Bělorusko.

„Mistrovství světa musí být zrušeno nebo přesunuto do jiné země,“ řekla na tiskové konferenci v Minsku Alexandra Herasimenjová, šéfka Nadace běloruského sportu za solidaritu, která sdružuje více než tisícovku současných i bývalých běloruských sportovců.

Herasimenjová argumentovala jednak bezpečností – v ulicích běloruských měst běžně dochází k mlácení poklidně protestujících lidí –, ale také koronavirovou situací. Diktátor Lukašenko proslul svým přezíravým postojem k nemoci a ještě na jaře radil občanům, aby se před virem chránili popíjením vodky.

Šampionát není jen o hokeji

Šéf běloruského hokejového svazu Dmitrij Baskov je navíc podezřelý z účasti na vraždě aktivisty Romana Bondarenka. „Druhého prosince jsme poslali na IIHF žádost o vyloučení Dmitrije Baskova ze všech jejích akcí, podepsalo ji několik set lidí. IIHF nám dosud neodpověděla,“ informovala plavkyně Herasimenjová, bronzová medailistka z letní olympiády 2016. Dodala přitom, že podle všech expertů a jejich analýzy audionahrávky, v níž se dvě osoby baví o okolnostech aktivistovy vraždy, se na ní Baskov nejspíš skutečně podílel.

Šéf IIHF René Fasel se sice v listopadu vyjádřil, že konání šampionátu je za současných okolností nereálné, o situaci v zemi se ale přesto chtěl přesvědčit na vlastní oči. Minulý týden chtěl proto odjet do Minsku a setkat se s Lukašenkem, cesta se ale nakonec neuskutečnila, protože Fasel i generální sekretář IIHF onemocněli koronavirem.

„Pane Fasele, nemám na vás telefon a vy mě asi neznáte. Snad nás uslyšíte. Hrála jsem 25 let basketbal, mimo jiné i finále WNBA. Budu k vám ale mluvit jako Běloruska. Plán pořádat mistrovství světa v mé zemi není jen o hokeji, ale i o tom, zda podporujete genocidu v Bělorusku. Sport od politiky nelze zcela oddělit,“ vzkázala šéfovi světového hokeje Jelena Levčenková, která byla vyhlášena nejlepší pivotkou světa roku 2010.

Nechápu, o čem chtěl Fasel s Lukašenkem jednat

Situaci v Bělorusku pozorně sleduje i bývalý český hokejový trenér Marek Sýkora, který zanechal silnou stopu v Dynamu Minsk, kde působil na své poslední trenérské štaci. „Je to nehoráznost. To, co se teď v Bělorusku děje, je barbarství. Mlátí a zavírají tam lidi. Mistrovství světa tam být nemůže. Vůbec nechápu, o čem se chtěl předseda IIHF Fasel s Lukašenkem bavit,“ řekl Sýkora Seznam Zprávám.

Sýkora navíc připomíná koronavirovou pandemii. „Jaká je tam skutečná situace, nevíme. Tomu, co běloruské úřady prezentují světu, nevěřím,“ dodává znalec běloruských poměrů. K tomu, že by běloruské protesty proti režimu uspěly, je značně skeptický: „Je mi to líto, ale myslím, že Rusko to nepřipustí. Rusové si nenechají jen tak přijít demokracii až ke svým hranicím.“

Podobný názor na pořádání hokejového šampionátu má i Jiří Hrdina, trojnásobný vítěz Stanley Cupu s týmy Calgary Flames a Pittsburgh Penguins a vítěz MS 1985. „Souhlasím s tím, co žádá nadace běloruských sportovců. Nevidím jako reálné, aby se šampionát uskutečnil. Za současné situace by bylo vhodné mistrovství přeložit,“ myslí si.

„Je to asi jediná cesta, jak zatlačit na IIHF,“ odpovídá na otázku, zda se mají iniciativy ujmout národní hokejové federace, když ze strany IIHF jasné „ne“ až dosud nezaznělo. Nadace běloruských sportovců se přitom vedle IIHF plánuje obrátit i přímo na slavné hokejisty i národní federace, pokud u Fasela neuspěje.

Rozhodnout musí IIHF, tvrdí funkcionáři

Zatímco ve Švédsku a Finsku se už mluví o možném bojkotu šampionátu v případě, kdy by ho IIHF nepřesunula jinam, vedení českého hokeje se situací v Bělorusku nezabývá. „Jediným orgánem, který může přijmout odpovídající rozhodnutí, je Rada IIHF. Žádné rozhodnutí nepadlo,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí českého hokeje Zdeněk Zikmund.

Nějakou iniciativu, která by podpořila tlak na zrušení či přeložení akce, zřejmě od českých hokejových funkcionářů nelze očekávat. „U nás o žádném jednostranném kroku neuvažujeme, mělo by to řadu konsekvencí,“ vysvětlil Zikmund s tím, že prioritou je pro Český svaz ledního hokeje otázka bezpečnosti, ať už jde o hráče, fanoušky a všechny ostatní účastníky šampionátu.

Podle české hokejové legendy Jiřího Hrdiny se o možném přesunu šampionátu v rámci hokejové komunity mluví a měli by na to mít nějaký názor i hokejoví funkcionáři. „Klasický alibismus,“ popsal Hrdina čekání českého hokeje na reakci IIHF.

Reklama

Doporučované