Hlavní obsah

Paneláky na sídlišti v Janově prořídnou. Radnice vybydlené domy zbourá

Město odkoupilo od společnosti CPI Byty tři domy na sídlišti v Janově. Ty a ještě jeden další čeká demolice.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za tímto účelem už Litvínov čtyři domy odkoupil. Na demolici si chce vyjednat dotace.

Článek

Sídliště Janov v Litvínově se v následujících letech bude zmenšovat. Město pokročilo ve svém plánu postupně demolovat vybydlené paneláky. Podle katastru už jsou ve vlastnictví radnice tři bytové bloky, o jejichž odkupu se během letošního roku jednalo. Seznamu to potvrdili i zástupci radnice.

Podle nejnovějšího dokumentu Agentury pro sociální začleňování je na sídlišti v Janově osm vybydlených domů. Město v současnosti vlastní čtyři. Kromě tří nově koupených, jeden vlastnilo už delší dobu.

Všechny čeká stejný osud. Litvínov pod staronovým vedením starostky Kamily Bláhové za ANO může přistoupit po odkupu vybydlených domů do druhé fáze svého plánu. Ten by se dal krátce shrnout takto: co rok, to o jeden panelák méně.

„Teď už máme jeden projekt připravený, postupně připravujeme druhý. V momentě, kdy se bude připravovat druhý, tak se bude demolovat první dům. Takto postupně jeden po druhém,“ popisuje Kamila Bláhová.

Podle starostky by se měl celý proces bourání rozběhnout už v příštím roce a to domem v Gluckově ulici. Podklady jsou připravené a čeká se na vyhlášení dotačního programu, který by měl bourání z větší části pokrýt.

„Ten rozdíl jsme připraveni dofinancovat z našeho rozpočtu,“ říká Kamila Bláhová.

Jde o program Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách od Ministerstva pro místní rozvoj. Úřad plánuje, že program na příští rok vypíše koncem listopadu. Ministerstvo podle mluvčí Veroniky Vároši pro něj vyhradí 100 milionů korun. Novinkou bude, že kromě obcí můžou o dotace žádat i kraje.

Litvínov navíc nemůže s domy dělat nic jiného, než je zbořit. Odkoupil je od společnosti CPI Byty, která patří do portfolia miliardáře Radovana Vítka. Nejlevnější dům byl za 345 tisíc, nejdražší za 565 tisíc korun. Podmínkou prodeje ale bylo, že paneláky půjdou k zemi.

„Předběžný odhad je, že to bude stát 35 milionů. U dvou domů to je 10 milionů, u nejdelšího domu v Gluckově ulice je to 15 milionů,“ řekla už dříve Seznamu místostarostka Litvínova Erika Sedláčková.

Na místě zbořených domů se počítá se zelení.

Reklama

Související témata:

Doporučované